Οι τελικές αποφάσεις για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Οι τελικές αποφάσεις για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση πέθανε. Ζήτω ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Τα 230 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να… ξεχαστεί η ιστορία με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αποδεικνύονται πολλά για την κυβέρνηση. Έτσι, ένα μέρος από τα χρήματα που απαιτούνται για να τελειώσει η εκκρεμότητα, θα βρεθούν από τον ίδιο τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Πώς, με …μοίρασμα των υπηρεσιών εκπαίδευσης μεταξύ των διαφορετικών βαθμίδων.

Στην απόφαση για απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, προχώρησε η κυβέρνηση κατά την κοινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «στην συνεδρίαση αποφασίστηκε η απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ισοδύναμα, τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας».

Το μέτρο των τριών συντελεστών προβλέπει:

  • Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ (0%).
  • Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.
  • Τέλος στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%

Η συγκεκριμένη πρόταση, έχει το πλεονέκτημα ότι «διαγράφει» τον ΦΠΑ του 23% στην εκπαίδευση κάτι το οποίο υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει όμως το μειονέκτημα ότι αφήνει δημοσιονομικό άνοιγμα –κάτι που σημαίνει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων- της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Το μέτρο, αποτελεί ένα από τα 48 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν για να καταβληθεί η δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν αποκλείεται να περάσει ως τροπολογία από τη Βουλή ακόμη και μέσα στην εβδομάδα μαζί με όποια άλλη νομοθετική παρέμβαση κριθεί απαραίτητη για να κλείσει αυτό το στάδιο των συζητήσεων με τους δανειστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ