Τέλος στην έκπτωση φόρου για εφάπαξ πληρωμή φόρου - Οι νέοι συντελεστές προκαταβολής

Τέλος στην έκπτωση φόρου για εφάπαξ πληρωμή φόρου - Οι νέοι συντελεστές προκαταβολής
Από το νέο έτος θα υποστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις –ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες καθώς και ατομικές- τις συνέπειες από την αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.

Ο συντελεστής για τα κέρδη του 2015, θα διαμορφωθεί στο 75% από 55% που είναι σήμερα κάτι που σημαίνει ότι το εκκαθαριστικό του 2016 θα είναι «φουσκωμένο» ακόμη και αν δεν υπάρξει καμία μεταβολή στην κερδοφορία.

Η διάταξη που ψηφίστηκε το καλοκαίρι στη Βουλή κοινοποιήθηκε πριν από λίγο στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μέσα από εγκύκλιο την οποία υπογράφει η γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου.

Με την εγκύκλιο κοινοποιούνται και άλλες φορολογικές αλλαγές όπως για παράδειγμα η κατάργηση της έκπτωσης του 2% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου. Η συγκεκριμένη διάταξη ίσχυσε για πρώτη –και τελευταία με τα μέχρι τώρα δεδομένα- φορά μόνο για τον φόρο του 2014 που καταβάλλεται αυτή την περίοδο.

Με την ίδια εγκύκλιο, κοινοποιείται και η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, καθίσταται σαφές ότι η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100% αφορά στα κέρδη του 2014. Προκύπτει έτσι διαφορά φόρου η οποία θα καταβληθεί αναδρομικά.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το ποσό θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις με ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την τελευταία εργάσιμη του μήνα εκκαθάρισης.

Ολόκληρη η εγκύκλιος δημοσιεύεται ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ