Πρώτα η ψήφος, μετά ο «λογαριασμός» - Τα 10 μέτρα που θα πληρώσεις από Δευτέρα

Πρώτα η ψήφος, μετά ο «λογαριασμός» - Τα 10 μέτρα που θα πληρώσεις από Δευτέρα
Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία. Δέκα και βαριά. Μας περιμένουν όλους αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Διάσπαρτα, έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα. Όταν όμως τα βλέπεις μαζεμένα, είναι αλλιώς.

Ιδού λοιπόν ο κατάλογος του... τρόμου.

(1) Ο ΦΠΑ στα νησιά: Το ερώτημα γιατί στο μνημόνιο υπάρχει ρητή αναφορά στην αναγκαιότητα να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στην επιβολή των αυξημένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, απαντάται με την ανάγνωση της σχετικής νομοθετικής διάταξης που έχει ήδη ψηφιστεί. Από την 1η Οκτωβρίου, οι νέοι συντελεστές θα πρέπει να εφαρμοστούν στα νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα. Ποια και πόσα θα είναι αυτά τα νησιά τα οποία θα υποστούν αύξηση των συντελεστών για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες από 9% και 16% που είναι σήμερα σε 13% και 23%; Μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εσωτερικών. Στην πράξη θα φανεί ποιο θα είναι το κριτήριο βάσει του οποίου θα γίνει ο διαχωρισμός σε «πλούσια» και μη. Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, δεν διαθέτει στοιχεία για κατά κεφαλή εισόδημα ανά δήμο. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο το δηλωθέν εισόδημα με βάση τον τόπο της κύριας κατοικίας για το οποίο άλλωστε –από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων- η εφορία διαθέτει επικαιροποιημένα στοιχεία. Όσα νησιά δεν υποστούν την αύξηση του ΦΠΑ τώρα θα την υποστούν ή τον Ιούνιο (2η ομάδα αυξήσεων) ενώ το ευνοϊκό καθεστώς θα έχει πλέον καταργηθεί από το τέλος του 2016.

(2) Η ρύθμιση των 100 δόσεων: Ο νόμος δίνει περιθώριο δύο μηνών στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να υπολογίσουν εκ νέου το ύψος των μηνιαίων δόσεων για τους περισσότερους από 800.000 οφειλέτες οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Δηλαδή, ο νέος υπολογισμός των δόσεων θα πρέπει να γίνει έως τις 14 Οκτωβρίου. Δύο είναι οι βασικές αλλαγές:

1. Η αύξηση του επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνεται η κάθε δόση. Όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5% από 3% που είναι μέχρι τώρα. Όσα φυσικά πρόσωπα χρωστούν κάτω από 5000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5% (από 0% που είναι τώρα) αν το εισόδημά τους είναι διπλάσιο από το χρέος. Δηλαδή, όποιος έχει εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ και οφειλή 5000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με αυξημένο επιτόκιο όπως επίσης και όποιος έχει χρέος 2000 ευρώ και εισόδημα άνω των 4000 ευρώ.

2. Με κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά κλπ) που θα καθορίσει η ΓΓΔΕ, θα κριθεί ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους με τον σημερινό αριθμό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε μείωση άρα και σε καταβολή μεγαλύτερων ποσών ανά μήνα.

Το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα από την επιβολή αυτών των δύο μέτρων, μπορεί εύκολα να υπολογιστεί. Είναι σαν να έχει πάρει κάποιος ένα στεγαστικό δάνειο, και ξαφνικά να του επιβάλλουν μείωση στη διάρκεια αποπληρωμής και αύξηση του επιτοκίου. Ιδού και ένα παράδειγμα: Οφειλέτης χρωστάει 5000 ευρώ και έχει επιλέξει να τα αποπληρώσει σε 96 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο. Η δόση του, διαμορφώνεται στα 52,34 ευρώ. Με το επιτόκιο στο 5% η δόση θα είναι 63,59 ευρώ αν η διάρκεια παραμείνει στις 96 δόσεις, 71 ευρώ αν οι δόσεις περιοριστούν σε 84, 95 ευρώ αν πέσουν στις 60 δόσεις και 150 ευρώ αν οι δόσεις γίνουν 36. Ο σχετικός πίνακας, δείχνει το πώς επηρεάζεται το ύψος της μηνιαίας δόσης αν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 5% ανάλογα με τη νέα διάρκεια αποπληρωμής. Ο κάθε οφειλέτης, γνωρίζει πόσα πληρώνει σήμερα και θα μπορέσει πολύ εύκολα να υπολογίσει την επιβάρυνση.

(3) «Μπιλιετάκια» στα ανασφάλιστα ΙΧ:Άλλο ένα μέτρο αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Κατ’ εφαρμογή νόμου ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι προγραμματισμένο να προχωρήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο σε ηλεκτρονική διασταύρωση με τη βάση δεδομένων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Σε όσους εντοπιστούν να έχουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα χωρίς όμως να έχουν καταθέσει πινακίδες, θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για άμεση ασφάλιση των οχημάτων. Όσοι καταφύγουν στις ασφαλιστικές εταιρείες, εκτός από το ασφάλιστρο, θα πρέπει να πληρώνουν και το επιπλέον παράβολο των 250 ευρώ. Όσοι δεν συμμορφωθούν με το προσκλητήριο της εφορίας, θα έρχονται αντιμέτωποι με ακόμη βαρύτερα πρόστιμα καθώς και τον κίνδυνο αφαίρεσης διπλώματος, άδειας κυκλοφορίας κλπ. Η σχετική απόφαση που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα μετά τις εκλογές, θα ορίζει ότι όλα τα στοιχεία των ανασφάλιστων οδηγών, θα αποστέλλονται στις αστυνομικές αρχές.

(4) Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ: Για να αποφύγει την… απογοήτευση του εκλογικού σώματος, η προηγούμενη κυβέρνηση ενσωμάτωσε στις τροποποιημένες διατάξεις του ΕΝΦΙΑ πρόβλεψη που δίνει τη δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να αποστείλει τα καινούργια ειδοποιητήρια μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Βέβαια, η ίδια διάταξη ορίζει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Άρα, οι φορολογούμενοι θα έχουν ελάχιστα χρονικά περιθώρια για να ανταποκριθούν σε μια ακόμη υποχρέωση που θα πέσει στις πλάτες τους. Όσον αφορά στο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν, αυτό ελάχιστα θα διαφέρει σε σχέση με πέρυσι. Το μόνο που θα αποφύγουν οι ιδιοκτήτες, είναι η περυσινή ταλαιπωρία της διπλής και της τριπλής εκκαθάρισης. Πέρυσι, είχε χρειαστεί να γίνει διόρθωση στις αξίες για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητα (κυρίως αγροτεμάχια) ενώ χρειάστηκε να γίνει συμπληρωματική εκκαθάριση προκειμένου να υπολογιστούν οι εκπτώσεις φόρου (50% για έχοντες εισόδημα έως 9000 ευρώ, 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ακίνητα κλπ). Φέτος, δεδομένου ότι έχουν ήδη υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις, τα καινούργια εκκαθαριστικά, θα λάβουν υπόψη τα εισοδήματα του 2014 όπως επίσης και την περυσινή περιουσιακή κατάσταση.

(5) Ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία: Με μια εγκύκλιο η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα, θα γίνει από την 1η Οκτώβρη και η μετάταξη των ξενοδοχειακών υπηρεσιών από το 6% που είναι σήμερα στο 13%. Ειδικά τα ξενοδοχεία στις νησιωτικές περιοχές της χώρας (Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες, Δωδεκάνησα κλπ) οι ανατιμήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες καθώς εκτός από την αλλαγή του συντελεστή στα ξενοδοχεία, θα επέλθει και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος. Ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη (νησιά που θεωρείται δεδομένο ότι θα ενταχθούν στην 1η φουρνιά των αυξήσεων) ο ΦΠΑ από το 4% που είναι σήμερα, θα εκτοξευτεί στο 13% «δικαιολογώντας» ανατιμήσεις έως και 10%.

(6) Το πετρέλαιο θέρμανσης: Είναι ένα από τα μέτρα άμεσης εφαρμογής –δεδομένου ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το μνημόνιο ορίζει ότι το επίδομα που καταβάλλεται (35 λεπτά ανά λίτρο με ετήσιο κόστος για τον προϋπολογισμό άνω των 250 εκατ. ευρώ λόγω αθρόας συμμετοχής) θα πρέπει να υποστεί «ψαλίδισμα» ώστε η δαπάνη να περιοριστεί κατά τουλάχιστον 50% ήτοι κατά τουλάχιστον 120-130 εκατ. ευρώ. Τα δύο σενάρια –τα ανέλυσε διεξοδικά η «Επένδυση» την προηγούμενη εβδομάδα- προβλέπουν είτε την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος (κάτι που μπορεί να συμβεί με απόφαση και δεν προϋποθέτει καν την έκδοση νόμου) είτε την κατάργηση του επιδόματος με αντάλλαγμα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (αυτό προϋποθέτει νόμο καθώς σήμερα ο ειδικός φόρος διαμορφώνεται στα 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα). Είναι δεδομένο ότι για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά –πέρυσι επίδομα εισέπραξαν πάνω από 900.000 οικογένειες- το πετρέλαιο θέρμανσης θα ακριβύνει παρά την πορεία της διεθνούς τιμής. Η επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι, μπορεί να φτάσει και στο 50% με την τιμή του λίτρου από τα 55-60 λεπτά που ήταν πέρυσι για τους δικαιούχους του επιδόματος να φτάνει και στα 90 λεπτά ανάλογα και με το πόσο θα κοστίσει το πετρέλαιο θέρμανσης στο τέλος Οκτωβρίου.

(7) Το αγροτικό πετρέλαιο: Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα αφαιρεθούν και από το αγροτικό εισόδημα καθώς το πετρέλαιο κίνησης θα είναι κατά 14 λεπτά το λίτρο ακριβότερο τουλάχιστον. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 68 λεπτά ανά λίτρο, θα φτάσει στα 200 λεπτά φέτος και στα 330 λεπτά από του χρόνου. Ο προϋπολογισμός για την επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου, ξεπερνούσε κάθε χρόνο τα 50-60 εκατομμύρια ευρώ και για την νέα σεζόν εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 50-60%

(8) Η προκαταβολή των αγροτών: Είναι ένα από τα μέτρα αναδρομικού χαρακτήρα το οποίο οι έχοντες αγροτικά εισοδήματα θα βρουν μπροστά τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος που πληρώνουν ήδη μέσω του εκκαθαριστικού, θα πρέπει σύντομα να πληρώσουν και το πρόσθετο ποσό που θα προκύψει εξαιτίας της αναπροσαρμογής του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής στο 55% (από 27%) για τα εισοδήματα του 2014. Η επιβάρυνση για χιλιάδες αγρότες, μπορεί να ανέλθει σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

(9) Το αναδρομικό χαράτσι των επιχειρήσεων: Και φέτος αλλά και του χρόνου, τα νομικά πρόσωπα (ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ και ΙΚΕ) θα πληρώσουν περισσότερα. Το πρώτο «χτύπημα» θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες με τον πρόσθετο φόρο να καταβάλλεται σε δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Αιτία της πρόσθετης επιβάρυνσης, είναι η αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% (από 80%) για τα εισοδήματα του 2014. Οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ από μόνες τους θα προχωρήσουν σε νέα εκκαθάριση του φόρου και η διαφορά θα αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet. Ως προς το ύψος της επιβάρυνσης, τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα: +20% σε όποιο ποσό έχει ήδη εκκαθαριστεί. Αν ο φόρος είναι 50.000 ευρώ, τότε οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον 10.000 ευρώ.

(10) Αυτόματη καταβολή ΦΠΑ: Αντί ο προμηθευτής να εισπράττει από τον πελάτη και να τον αποδίδει στην εφορία ύστερα από δύο ή και τέσσερις μήνες (σ.σ τιμολόγιο που πληρώνεται τον Ιούλιο, προκαλεί στον προμηθευτή την υποχρέωση να πληρώσει τον ΦΠΑ σε δύο δόσεις Οκτώβριο και Νοέμβριο αν τηρεί απλογραφική βιβλία) το ποσό που αναλογεί θα παρακρατείται αυτομάτως από την τράπεζα. Το μέτρο, για την υλοποίηση του οποίου εκκρεμεί μόνο η σχετική απόφαση της ΓΓΔΕ, θα προκαλέσει αναταραχή στην αγορά έστω και αν σε πρώτη φάση θα αφορά σε περιορισμένο αριθμό συναλλαγών (πληρωμές από 1500 ευρώ και πάνω ανάμεσα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ή από 3000 ευρώ και πάνω για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων). Το μέτρο «χτυπάει» στη ρευστότητα των επιχειρήσεων οι οποίες είναι «κοινό μυστικό» ότι χρησιμοποιούσαν (όσες τουλάχιστον τα εισέπρατταν καθώς οι καθυστερήσεις είναι ο κανόνας στην αγορά) τα χρήματα του ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ