Προσεχώς... φακέλωμα: Ό,τι δεν δηλώνεται στο περιουσιολόγιο θα κατάσχεται

Προσεχώς... φακέλωμα: Ό,τι δεν δηλώνεται στο περιουσιολόγιο θα κατάσχεται
Καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια ακόμα και μετρητά κάτω από το στρώμα θα πρέπει να καταγράψουν και να υποβάλουν οι φορολογούμενοι το 2016 μέσω του Taxis, σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η σύνταξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις και θα επιτρέψει στην Εφορία να έχει στις οθόνες της το πλήρες οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου και έτσι να ελέγχει κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις συναλλαγές. Σε περίπτωση απόκρυψης περιουσίας θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές και κυρώσεις που θα φθάνουν μέχρι τη δέσμευση του στοιχείου που δεν δηλώθηκε.

Σύμφωνα με το Έθνος, για τα μετρητά στο σπίτι, θα ισχύσει ένα όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση ο φορολογούμενος δεν θα μπορεί να τα επικαλεστεί για να δικαιολογήσει τεκμήρια διαβίωσης και «πόθεν έσχες».

Εώς τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν από το Taxis για όλα τα στοιχεία της περιουσίας τους που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν στοιχεία τα οποία δεν γνωρίζει η Εφορία προκειμένου να συνταχθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Πριν από την υποβολή της οριστικής δήλωσης περιουσίας θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους μέσα από μια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης να δηλώσουν αυτή την περιουσία καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο.

Οσοι αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία και εντοπισθούν από το υπουργείο Οικονομικών θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα τα οποία θα προσεγγίζουν την αξία του περιουσιακού στοιχείου που απεκρύβη.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το περιουσιολόγιο θα πρέπει οι φορολογούμενοι να κάνουν μια νέα αρχή στη σχέση τους με την Εφορία και μέσα στο 2016 θα κληθούν να κάνουν δήλωση περιουσιολογίου στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία για τα οποία δεν έχει γνώση η Εφορία. Ετσι θα πρέπει να δηλώσουν την κινητή περιουσία τους, όπως είναι αξία μετοχών, καταθέσεις και, βεβαίως, μετρητά που διακρατούνται.

Παράλληλα με το περιουσιολόγιο για το χτύπημα της φοροδιαφυγής θα επεκταθεί και θα γίνει υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές και κυρίως στην παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες. Με τον τρόπο αυτόν θα γίνονται εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων και θα εντοπίζονται όσοι αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη είτε αυτή αφορά στο εισόδημα είτε στον ΦΠΑ. Μάλιστα θα δοθούν ισχυρά κίνητρα στους πολίτες για τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στις αγορές τους.

Ενα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι η σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, καθώς και των εκπτώσεων φόρου που προβλέπονται για ορισμένες κατηγορίες δαπανών όπως ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Εξαιρέσεις από τη σύνδεση του πλαστικού χρήματος με τις φοροαπαλλαγές θα υπάρξουν για κατηγορίες φορολογουμένων όπως για συνταξιούχους πάνω από ένα ορισμένο όριο ηλικίας οι οποίοι είναι δύσκολο να χρησιμοποιούν τις κάρτες για τις συναλλαγές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ