Δες τι σε περιμένει μέχρι το τέλος του έτους με αριθμούς και παραδείγματα

Δες τι σε περιμένει μέχρι το τέλος του έτους με αριθμούς και παραδείγματα
Ιδιαίτερα φουσκωμένος θα είναι ο λογαριασμός που πρέπει να «πληρωθεί» μέχρι το τέλος του χρόνου και που πλέον ξεπερνάει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι το συνολικό κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και αυτό γιατί ναι μεν γνωρίζαμε ότι θα πληρώσουμε και για φέτος ΕΝΦΙΑ -παρά τις υποσχέσεις οι οποίες αποδείχτηκαν ψεύτικες- φόρο εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας, όμως προστέθηκαν και άλλες νέες ιδιαίτερα επιβαρυντικές υποχρεώσεις που θα αρχίσουν να μας επιβαρύνουν από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας. Ποιες είναι αυτές;

• εισφορά στις συντάξεις υπέρ υγείας,

• αύξηση ΦΠΑ σε εκατοντάδες προϊόντα μεταξύ των οποίων και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης

• αναδρομική αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων,

• αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, αύξηση και στην προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων.

Πώς μεταφράζεται αυτό για κάθε οικογένεια; Για κάθε… ιδιότητα ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με πολλές εκατοντάδες ευρώ σε ετήσια βάση όπως προκύπτει από την «ποσοτικοποίηση» των νέων μέτρων σε επίπεδο νοικοκυριού. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι κάθε φορολογούμενος μπορεί να συνδυάζει περισσότερες ιδιότητες (π.χ γονιός παιδιών που φοιτούν στα φροντιστήρια και ιδιωτικός υπάλληλος με αποδοχές άνω των 1700 ευρώ τον μήνα), τότε ο λογαριασμός εκτινάσσεται. Να τι σημαίνουν τα μέτρα που έρχονται από την… επόμενη εβδομάδα για εκατομμύρια πολίτες.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. Την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν κουτσουρεμένες οι κύριες και επικουρικές συντάξεις λόγω της επιβολής της εισφοράς 6% υπέρ υγείας. Ποια θα είναι η επίπτωση; Σύμφωνα με τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε ο δικηγόρος-εργατολόγος Διονύσης Ρίζος, δικαιούχος ονομαστικής επικουρικής σύνταξης 200 ευρώ ο οποίος εισέπραξε τον προηγούμενο μήνα 157,7 ευρώ (λόγω των περικοπών που έχουν ήδη γίνει) την άλλη εβδομάδα θα βρει στον λογαριασμό του 148,3 ευρώ ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα εισπράττει 142,02 ευρώ. Δηλαδή, η ετήσια απώλεια για έναν συνταξιούχο που έπαιρνε μέχρι τώρα επικουρική 157 ευρώ θα χάσει 112 ευρώ δηλαδή σχεδόν μια επικουρική. Αντίστοιχα, στην κύρια σύνταξη, για συνταξιούχο των 1000 ευρώ (ο οποίος πλέον εισπράττει 912 ευρώ στην τσέπη του, θα δει τη σύνταξη την επόμενη εβδομάδα να περιορίζεται στα 893 ευρώ και από τον επόμενο μήνα στα 879 ευρώ. Για ένα ζευγάρι δύο συνταξιούχων με άθροισμα αποδοχών 2000 ευρώ από κύριες και επικουρικές συντάξεις, το ετήσιο εισόδημα θα μειωθεί πάνω από 600 ευρώ τον χρόνο.

ΤΑ «ΘΥΜΑΤΑ». Οι οικογένειες με παιδιά θεωρούνται από τα μεγαλύτερα «θύματα» του 3ου μνημονίου. Καλούνται να μάθουν αυτές τις ημέρες αν και σε ποιο βαθμό οι «φροντιστηριάδες» θα απορροφήσουν μέρος του ΦΠΑ ώστε να ξέρουν το τελικό αποτέλεσμα της «λυπητερής». Τα δίδακτρα για τη Β’ λυκείου, μπορούν κάλλιστα να φτάνουν στα 1000 ευρώ οπότε η ετήσια επιβάρυνση για ένα μόνο παιδί μπορεί να ανέρχεται ακόμη και στα 230 ευρώ.

Όσο για την Γ΄ λυκείου –τουλάχιστον όπως προκύπτει από το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Εμπορίου- ο γονιός μπορεί να κληθεί να πληρώσει ακόμη από 1500 ευρώ έως και 3000 ευρώ. ΦΠΑ 23% στα 1500 ευρώ σημαίνει επιβάρυνση 345 ευρώ και στα 3000 ευρώ σχεδόν 690 ευρώ. Τα βάσανα βέβαια, δεν αφορούν μόνο τους γονείς με παιδιά στο λύκειο. Ο ΦΠΑ μπαίνει και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Όταν μεγάλο κεντρικό φροντιστήριο ζητάει από 940 ευρώ τον χρόνο από τις πρώτες κιόλας τάξεις των αγγλικών και ανεβάζει τις τιμές στα 1700 ευρώ για την τάξη του πρώτου πτυχίου, τότε γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει κίνδυνος επιβάρυνσης επιπλέον 390 ευρώ ανά παιδί. Όσο για τα ιδιωτικά σχολεία που μπήκαν και αυτά στο «καλάθι» του ΦΠΑ, εκεί οι επερχόμενες επιβαρύνσεις για τους περίπου 80.000 γονείς είναι πολύ μεγάλες.

Σε μέσα επίπεδα, τα δίδακτρα για τις βασικές σπουδές (χωρίς δηλαδή τη μεταφορά, τις απογευματινές δραστηριότητες κλπ που επίσης θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ) κινούνται τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο στα 5000 ευρώ που σημαίνει ότι ο ΦΠΑ αντιστοιχεί σε περισσότερα από 1150 ευρώ. Το μόνο που απομένει να φανεί τις επόμενες ημέρες είναι τι ποσοστό του ΦΠΑ θα απορροφήσουν οι ιδιοκτήτες σχολείων και φροντιστηρίων και ποιο ποσοστό θα επιβαρύνει τελικώς τους γονιούς οι οποίοι από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κινδυνεύουν να χάσουν έναν ή και δύο μισθούς.


Οι οφειλέτες και οι… υψηλόμισθοι

Σε ότι αφορά τους οφειλέτες του Δημοσίου, είτε αυτοί έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους μέσω της ρύθμισης των 100 δόσεων είτε όχι, (σ.σ.: ανέρχονται συνολικά σε τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια) θα έρθουν το επόμενο διάστημα αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις.

Όσοι μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, τους περιμένει αύξηση –ακόμη και διπλασιασμός- της μηνιαίας δόσης είτε λόγω αναπροσαρμογής του επιτοκίου είτε λόγω μείωσης του αριθμού των δόσεων.

Τι μπορεί να σημαίνει στην πράξη ο συνδυασμός των αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων; Φανταστείτε ότι οφειλέτης που χρωστάει 5000 ευρώ και ζήτησε να πληρώσει σε 96 δόσεις (οκτώ χρόνια) πληρώνει 52,34 ευρώ τον μήνα στην εφορία.

Αν σε αυτόν τον οφειλέτη επιβληθεί επιτόκιο 5% και μειωθεί ο αριθμός των δόσεων στις 72, η μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί στα 80,8 ευρώ. Δηλαδή, η ετήσια επιβάρυνση θα ξεπεράσει τα 340 ευρώ.

Όσοι όμως δεν μπήκαν στη ρύθμιση, θα υποστούν πιθανή κατάσχεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό (σ.σ.: ήδη το όριο μειώθηκε στα 1250 ευρώ) ή στο μισθό και στη σύνταξή τους (νέο όριο ακατάσχετου τα 1000 ευρώ).

Φορολογούμενοι με αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ ετησίως: Οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες από την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης είναι όσοι έχουν μισθούς ή συντάξεις άνω των 1800 ευρώ μηνιαίως καθώς σε αυτούς, η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης θα φανεί απευθείας στον μισθό ή στη σύνταξη. Η πρώτη προσαρμογή της παρακράτησης θα γίνει στο μισθό του Σεπτεμβρίου. Όσο για την ετήσια επιβάρυνση, ανέρχεται στα 216 ευρώ για εργαζόμενο με ετήσιες αποδοχές 36.000 ευρώ (μεικτά) ενώ εκτινάσσεται στα 1140 ευρώ για κάποιον που παίρνει 60.000 ευρώ τον χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ