Πρωτοφανής για τα παγκόσμια δεδομένα η υπερφορολόγηση των εργαζομένων

Πρωτοφανής για τα παγκόσμια δεδομένα η υπερφορολόγηση των εργαζομένων
Η Ελλάδα, από το 2014, κατέχει τα… σκήπτρα καθώς είναι η μοναδική χώρα στο ΟΟΣΑ που επιβάλλει τόσες πολλές κρατήσεις στους εργαζόμενους.

Η συνολική επιβάρυνση που προκύπτει από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, έφτανε, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ στο… 43,4% για έναν εργαζόμενο με δύο παιδιά, ποσοστό υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα μέλος του Οργανισμού.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η χώρα θα διατηρηθεί στην πρώτη θέση: με αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, των εισφορών του εργαζόμενου κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα αλλά και του φόρου εισοδήματος –λόγω αναπροσαρμογής της εισφοράς αλληλεγγύης- από 0,6% έως και 3,2 ποσοστιαίες μονάδες- θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου το σύνολο των κρατήσεων θα ξεπεράσει ακόμη και το 50%. Στελέχη της αγοράς δεν κρύβουν ότι η πρωτοφανής για τα παγκόσμια πλέον δεδομένα υπερφορολόγηση θα εντείνει το κύμα φυγής στελεχών προς το εξωτερικό αλλά και τη «συνδιαλλαγή» εργαζομένων-εργοδοτών ώστε οι αμοιβές να δίδονται πλέον… κάτω από το τραπέζι.

ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΙ. Ο συνδυασμός αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και αύξησης εισφοράς αλληλεγγύης, δημιουργεί εκρηκτικό κοκτέιλ ειδικά για αυτούς που αντιμετωπίζονται πλέον ως «υψηλόμισθοι», δηλαδή άτομα με ετήσιο μεικτό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα:

Φορολογούμενος με μικτές αποδοχές 50.000 ευρώ, κοστίζει σήμερα στην επιχείρησή του 62.500 ευρώ ενώ στην τσέπη του, ύστερα από τις ασφαλιστικές εισφορές, την εισφορά αλληλεγγύης και τον φόρο εισοδήματος, καταλήγει να εισπράττει 30.613,5 ευρώ ή περίπου 2180 ευρώ τον μήνα. Ο ίδιος φορολογούμενος, μετά την ενεργοποίηση των νέων συντελεστών, θα κοστίζει στην επιχείρησή του 63750 ευρώ ενώ στην τσέπη του θα εισπράττει 29.990 ευρώ ή 2142 ευρώ τον μήνα. Μόνο για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο, προκύπτει λοιπόν ένα ετήσιο κόστος 1873 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως εξής:

• 1250 ευρώ για τον εργοδότη (λόγω της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών) και

• 623,5 ευρώ για τον εργαζόμενο λόγω συνδυασμού αύξησης εισφορών και αύξησης εισφοράς αλληλεγγύης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θα φέρει μείωση του φόρου εισοδήματος καθώς θα περιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα. Έτσι, ο φορολογούμενος των 50.000 ευρώ, θα πληρώσει 8500 εισφορές αντί για 7750 που ήταν μέχρι τώρα (σε ετήσια βάση) κάτι που σημαίνει ότι το φορολογητέο εισόδημα θα πέσει από τα 42.250 στα 41.500 ευρώ. Λόγω μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος, ο φόρος φυσικών προσώπων, θα αποφέρει 10.680 ευρώ αντί για 11.045 ευρώ που ήταν ο φόρος με τα σημερινά δεδομένα. Όσο για την εισφορά αλληλεγγύης, θα αποδώσει 830 ευρώ αντί για 591 ευρώ

Το εντυπωσιακό πλέον που προκύπτει από το παράδειγμα, είναι ότι για έναν εργαζόμενο με αποδοχές 50.000 ευρώ, το δημόσιο θα καταλήξει να βάζει στα κρατικά ταμεία 25.260 ευρώ. Δηλαδή ο συντελεστής υπολογισμού των κρατήσεων, ανέρχεται πλέον στο 50,5% από 48,2% που ήταν μέχρι σήμερα.

«ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ». Από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα στην πράξη, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα «μαύρης εργασίας» που θα ξεσπάσει στην αγορά.

Πραγματικός συντελεστής κρατήσεων της τάξεως του 50% ισοδυναμεί με πολύ σοβαρό αντικίνητρο εμφάνισης των πραγματικών εισοδημάτων. Μπορεί ο εργοδότης -λόγω και του προστίμου των 10.550 ευρώ- να μη ρισκάρει να απασχολήσει κάποιον χωρίς να τον δηλώνει στο ΙΚΑ, ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα προκληθεί νέο κύμα μετατροπής των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης ή ακόμη και μείωσης των ονομαστικών αποδοχών μέσα από την υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Οι μειώσεις αυτές όμως, θα στερήσουν από το δημόσιο και ασφαλιστικές εισφορές και φόρο εισοδήματος.


Οι εισφορές σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες θα κληθεί να πληρώνει ο εργαζόμενος, θα υπολογίζονται στο εξής με συντελεστή 17%. Από την 1η Ιουλίου του 2014, ο συντελεστής για τον εργαζόμενο είχε περιοριστεί στο 15,5%.

Ωστόσο, η επαναφορά στα επίπεδα του Ιουνίου του 2014 θα στοιχίσει μία ποσοστιαία μονάδα ενώ η επιβάρυνση θα αυξηθεί επιπλέον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για να χρηματοδοτηθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου στα επίπεδα του 17% δεν χρησιμοποιούν παρά ελάχιστες χώρες μεταξύ του συνόλου των χωρών μελών του ΟΟΣΑ.

Η Ιταλία για παράδειγμα, είναι στο 9,5-10,5%, η Πορτογαλία στο 11%, η Γαλλία η οποία συναρτά τις εισφορές με το ύψος των αποδοχών χρησιμοποιεί συντελεστή από 1% έως 14,05% ενώ το Βέλγιο είναι στο 13%.

Οι εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες από τον περασμένο Ιούλιο είχαν περιοριστεί στο 24,5%, θα εκτοξευτούν και πάλι στο 27,4%. Είναι επίσης ένας από τους υψηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη. Η Αυστρία για παράδειγμα, εφαρμόζει συντελεστή 21,6%, η Τσεχία κλιμακωτό συντελεστή 9% και 25%, η Γερμανία 10,9% και 19,28%, η Ολλανδία 9% και 11% και η Μεγάλη Βρετανία 13,8%.

Δείτε το παράδειγμα που ακολουθεί ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ