Όλα τα σενάρια για την προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων

Όλα τα σενάρια για την προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων
Τον… τετραγωνισμό του κύκλου επιδιώκει να επιτύχει το υπουργείο Οικονομικών με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Υπό το βάρος της κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων, στην Καραγιώργη Σερβίας αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος Ιουνίου ούτε για τα φυσικά ούτε για τα νομικά πρόσωπα. Ωστόσο, αναζητείται τρόπος ώστε η παράταση στην υποβολή των δηλώσεων να μην επηρεάσει την καταβολή των δόσεων. Με αυτό το δεδομένο εξετάζεται:

1. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των φυσικών προσώπων, να παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου χωρίς όμως να αλλάξει η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης. Δηλαδή, είτε υποβληθεί η δήλωση τώρα, είτε στο τέλος Ιουλίου, η πρώτη δόση του φόρου από τον φορολογούμενο θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου.

2. Με τις επιχειρήσεις, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς τα νομικά πρόσωπα καταβάλλουν την 1η δόση με την υποβολή της δήλωσης. Άρα, αν υπάρξει παράταση, οι επιχειρήσεις που θα την εκμεταλλευτούν δεν θα πληρώσουν δόση τον Ιούνιο με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ακόμη μεγαλύτερη «τρύπα» στα έσοδα του Ιουνίου. Εξετάζεται μια πρόταση, αν υπάρξει παράταση, οι επιχειρήσεις να πληρώσουν δύο δόσεις μέσα στον Ιούλιο. Την 1η με την υποβολή της δήλωσης (σ.σ πιθανότατα η παράταση για τα νομικά πρόσωπα θα είναι της τάξεως των 10 ημερών) και τη δεύτερη κανονικά μέχρι το τέλος του μήνα.

Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1,85 εκατομμύρια δηλώσεις. Από αυτές, οι 672 χιλιάδες ήταν χρεωστικές με υποχρέωση καταβολής 536 εκατ. ευρώ. Οι 383 χιλιάδες είναι πιστωτικές με δικαίωμα επιστροφής φόρου 93,5 εκατ. ευρώ. Η επιστροφή φόρου έχει παγώσει μέχρι νεωτέρας. Οι 794 χιλιάδες δηλώσεις είναι μηδενικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ