Βαρουφάκης: «Η πρότασή μας για το ΦΠΑ φέρνει επιπλέον έσοδα 900 εκατ.»

Βαρουφάκης: «Η πρότασή μας για το ΦΠΑ φέρνει επιπλέον έσοδα 900 εκατ.»
«Με τους δανειστές γίνονται συζητήσεις για μια συνολική συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει εργασιακά, ασφαλιστικό αλλά και το χρέος», τόνισε ο υπουργός οικονομικών.

Δεν υπάρχει στο τραπέζι κανένας φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης στο Βήμα FM.

Οι θεσμοί ζητούν μόνιμα υφεσιακά μέτρα πράγμα που η Ελλάδα δεν το δέχεται. Τα μέτρα λιτότητας θα είναι καταστροφικά για την ελληνική οικονομία, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι είναι ένα αποκρουστικός και απαράδεκτος φόρος. Όταν κλείσει η διαπραγμάτευση θα δούμε αν μπορούν να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.

Συμπλήρωσε ότι μια μείωση των αντικειμενικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερη επιβάρυνση για ορισμένους φορολογούμενος.

Παρουσιάζοντας την ελληνική πρόταση είπε: «Αρχικά είχαμε καταθέσει πρόταση για δύο συντελεστές 6,5% και 15% συν προσαύξηση για χρήση μετρητών. Οι θεσμοί αντέκρουσαν την πρόταση με 13%-23%, που δεν μπορεί να συζητηθεί. Η τελική πρόταση έχει τρεις συντελεστές - δεν θα πω περισσότερα γιατί η υπεύθυνη ενημέρωση απαιτεί και υπεύθυνο Τύπο. Εμείς ενημερώνουμε για σκέψεις και ο Τύπος μιλάει για αποφάσεις και όταν τα νούμερα αλλάζουν σε μια διαπραγμάτευση μιλούν για τούμπες» είπε προσθέτοντας: «Μου προκαλεί θλίψη ο ελληνικός Τύπος».

Η πρότασή μας για το ΦΠΑ αυξάνει το συντελεστή στα ξενοδοχεία αλλά τον μειώνει για τα τρόφιμα. Φέρνει επιπλέον έσοδα 900 εκατ., χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από την ανάπτυξη, πρόσθεσε. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε τον επικείμενων αλλαγών στους συντελεστές τονίζοντας ότι έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

Με τους δανειστές γίνονται συζητήσεις για μια συνολική συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει εργασιακά και ασφαλιστικό.

Για τα τέλη κυκλοφορίας είπε ότι «δεν είναι στη σκέψη μας η επιβάρυνση όσων απέκτησαν νέας γενιάς πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με φορολόγηση επί της αξίας και όχι βάσει των κυβικών εκατοστών και να είμαστε φιλικοί με το περιβάλλον».

Ερωτηθείς τέλος αν θα είναι υπουργός Οικονομικών μετά τη συμφωνία απάντησε ότι «εγώ προσωπικά ρίψασπις δεν είμαι».

Δήλωσε πως ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ έχει επιλεγεί και θα ανακοινωθεί σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ