Μπαίνει - βγαίνει ο φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών (update)

Μπαίνει - βγαίνει ο φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών (update)
To μεσημέρι, σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Οικονομικών άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής “τέλους αναλήψεων”. Το τέλος αυτό, θα επιβαλλόταν σύμφωνα με τον υπουργό, επί των αναλήψεων από τα ATM και επί των αναλήψεων από τα τραπεζικά γκισέ. Δεν πέρασαν τρεις ώρες από τις δηλώσεις του υπουργού και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε με γραπτή δήλωση να τονίσει ότι κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών της κυβέρνησης, το μέτρο έφυγε από το τραπέζι. 

Τι αναφέρει η νεώτερη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών;

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο BrusselsGroup, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση.

“Νομιμοποίηση”

Το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την νομιμοποίηση των καταθέσεων που βρίσκονται εντός και εκτός Ελλάδας. Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, για την τακτοποίηση των καταθέσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα, ο φόρος προτείνεται να υπολογίζεται με συντελεστή 30% ενώ για καταθέσεις στο εξωτερικό (και κυρίως στην Ελβετία) ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 15%. Θα υπάρξει συμφωνία με τις ελβετικές αρχές ύστερα από την οποία θα αποσταλεί επιστολή σε κάθε καταθέτη που διατηρεί λογαριασμό στην Ελβετία προκειμένου να προσκομίσει έγγραφο το οποίο θα αποδεικνύει είτε ότι έχει πληρώσει τον φόρο, είτε ότι έχει αποκτήσει νόμιμα τα χρήματα που βρίσκονται στην κατάθεση

Οι αλλαγές στα ΙΧ

Όλα στο τραπέζι ήταν η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη όσον αφορά στα μέτρα που προωθούνται στην αγορά του αυτοκινήτου. Υποστήριξε ότι από τις αλλαγές θα προκύψει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ενώ τόνισε ότι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα είναι οι κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλης αξίας και όχι μεγάλου κυβισμού όπως ισχύει σήμερα. Δεν απέκλισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί τέλος και στα ΙΧ που σήμερα απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας επειδή εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να διατηρηθεί το σύστημα υπολογισμού του ΦΠΑ με τις τρεις δόσεις, είπε ο κ. Βαρουφάκης. Ο υπουργός μίλησε για το ενδεχόμενο μετάταξης των τροφίμων σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή ενώ τόνισε ότι εξετάζεται να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για συγκεκριμένες συναλλαγές σε κλάδους όπου υπάρχει αυξημένη φοροδιαφυγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ