Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φέτος περισσότερους φόρους

Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φέτος περισσότερους φόρους
Περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος όσοι φορολογούμενοι έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, διαθέτουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, πισίνες και σκάφη αναψυχής, καθώς το υπόλοιπο φορολογικό πακέτο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών περιλαμβάνει εκτός από όλα τα παραπάνω και διατήρηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια στο εξωτερικό ή «ξεχασμένες» δηλώσεις πάσης φύσεως.


Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, φαίνεται να εγκαταλείπεται προς το παρόν το σχέδιο για την επιβολή φόρου με συντελεστή 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, ενώ στα μέτρα που σχεδόν έχουν «κλειδώσει» περιλαμβάνονται:

1. Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Αθήνα και θεσμοί έχουν συμφωνήσει στην κατάργηση της έκπτωσης 30% για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Στον αντίποδα, διατηρείται η έκπτωση που τέθηκε από φέτος σε ισχύ για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα. Με την επαναφορά των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα αρχικά επίπεδα:

- Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ θα δουν την εισφορά αλληλεγγύης να αυξάνεται έως 300 ευρώ.

- Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν από 495 έως και 900 ευρώ ετησίως.

- Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ θα έχουν αυξημένο φόρο από 1.440 ευρώ και πάνω.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Μελετάται αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη και επιβολή φόρου στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής από 5 μέτρα και άνω.

3. Διατήρηση ΕΝΦΙΑ. Όλα δείχνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί καθώς εξασφαλίζει έσοδα ύψους 2,6 δισ. αλλά θα είναι ελαφρώς «κουρεμένος», καθώς για την επιβολή του θα ληφθούν υπόψη οι νέες αντικειμενικές.

4. Νέου τύπου περαίωση για υποβολή πάσης φύσεως δηλώσεων οι οποίες είτε δεν είχαν υποβληθεί καθόλου, είτε είχαν υποβληθεί με ελλείψεις έως τα τέλη του 2014, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η «οικειοθελής συμμόρφωση» αφορά τα πάντα. Αδήλωτα εισοδήματα, ΦΜΑΠ, φόρους κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών, τέλη ( πλην τελών κυκλοφορίας) και χαρτόσημα δηλώσεις ΦΠΑ, ειδικό φόρο ακινήτων για τις off shore, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών, ακόμα και εισφορές υπέρ δακοκτονίας, οι οποίες δεν δηλώθηκαν και δεν αποδόθηκαν.

5. Αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων. Ουσιαστικά πρόκειται για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το σχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ενός συντελεστή φορολόγησης ο οποίος θα κινείται μεταξύ 15% - 20% με κίνητρο την άρση των ποινικών διώξεων για όσους αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τις «κρυφές» καταθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ