Τον 7ο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ εντός ΕΕ έχει η Ελλάδα [πίνακας]

Τον 7ο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ εντός ΕΕ έχει η Ελλάδα [πίνακας]
Αύξηση στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών θα επιφέρει η νέα πρόταση των δανειστών για το ΦΠΑ που αφορά την καθιέρωση δύο συντελεστών, έναν χαμηλό στο 11% και έναν υψηλό στο 23%.

Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή χώρες ανταγωνιστικές όπως η Τουρκία, οι αντίστοιχοι συντελεστές ΦΠΑ για τις ίδιες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών είναι χαμηλότεροι.

Τρόφιμα

Εάν τελικά η πρόταση των δανειστών γίνει δεκτή τα τρόφιμα που σήμερα βρίσκονται στο 6,5% θα πάνε στο 12% κι όσα είναι στο 13% θα πάνε στο 23%.

Την ίδια στιγμή όμως, οι συντελεστές στα τρόφιμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως μετέδωσε το Mega, είναι χαμηλότεροι. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο είναι 5% και 19%, στην Ισπανία 4% και 10%, στη Γαλλία 5,5%, 10% και 20%, ενώ τέλος στην Ιταλία είναι 4% και 10%.

Τουρισμός

Από την άλλη, στον τουρισμό, με βάση την πρόταση των δανειστών, ο συντελεστής ΦΠΑ ανεβαίνει από το 6,5% στο 12%.

Ο αντίστοιχος συντελεστής διαμορφώνεται ως εξής σε ανταγωνιστικές με την Ελλάδα χώρες: Στην Κύπρο βρίσκεται στο 9%, σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία στο 10%, ενώ τέλος στην Τουρκία είναι στο 8%.

Εστίαση

Τέλος, εάν ισχύει η πρόταση, το ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει από το 13% στο 23%, όταν σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία βρίσκεται στο 10% και στη γειτονική Τουρκία στο 8%.

Δείτε τι ΦΠΑ ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες, στον πίνακα παρακάτω:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ