Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι φορολογικά το 2015

Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι φορολογικά το 2015
Στη μάχη για την είσπραξη περίπου 5-5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το ταχύτερο δυνατόν -τόσα έχουν προγραμματιστεί να συγκεντρωθούν μέσα από τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων- ρίχνεται το υπουργείο Οικονομικών μέσα στον Μάιο.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα τόσο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους όσο και για τις επιχειρήσεις, ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να τεθεί στη διάθεση περισσότερων από έξι εκατομμυρίων φορολογουμένων στο δεύτερο 15νθήμερο του μήνα. Παρά τις τεράστιες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου, μέσα στον Μάιο δεν αναμένεται να εισπραχθεί ούτε… ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα και ελάχιστα εκατομμύρια ευρώ από τις επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό, στο τραπέζι έχουν πέσει ήδη προτάσεις για «επιβράβευση» των φορολογουμένων σε περίπτωση που θα επισπεύσουν τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης και καταβολής του φόρου.

Το «δώρο» που εξετάζεται να δοθεί στα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να σπεύσουν να πληρώσουν, είναι η επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση καταβολής ολόκληρου του ποσού εφάπαξ. Τη σχετική εξαγγελία έκανε προ ημερών η Νάντια Βαλαβάνη. Μέχρι και πρόπερσι, προβλεπόταν έκπτωση 1,5% ενώ πέρυσι δεν υπήρξε καμία έκπτωση.

Για φέτος προωθείται σαφώς υψηλότερο ποσοστό το οποίο θα οριστικοποιηθεί αφού ληφθούν υπόψη και οι πιθανές επιπτώσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο. (σ.σ.: συντελεστής της τάξεως του 15% θα μπορούσε να επιφέρει δημοσιονομικές απώλειες άνω των 100 εκατ. ευρώ και γι’ αυτό θεωρείται πολύ δύσκολο έως απίθανο να «περάσει» πόσο μάλλον όταν η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα είναι ήδη τεράστια (ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο).

Το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι ακόμη και με ένα ποσοστό της τάξεως του 5-10% θα μπορέσει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των φορολογουμένων ώστε να πληρώσουν τον Ιούλιο όχι μόνο την 1η από τις τρεις δόσεις αλλά το σύνολο του φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρήματος, αρωγός θα σταθεί το τραπεζικό σύστημα. Με ποιο τρόπο; Επιτρέποντας στους φορολογούμενους να πληρώσουν τον φόρο -όπως και πέρυσι- σε άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής.

Έτσι, οι φορολογούμενοι και την έκπτωση φόρου θα καρπωθούν (καθώς στην εφορία θα εμφανιστούν ότι πληρώνουν εφάπαξ) και χρονικό περιθώριο έξι ή και εννέα μηνών θα έχουν για να εξοφλήσουν τις άτοκες δόσεις.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, το κίνητρο για να υποβάλλουν εγκαίρως τις δηλώσεις και να πληρώσουν την 1η δόση, είναι η δυνατότητα εξόφλησης σε περισσότερες δόσεις (σ.σ.: όσοι κάνουν δήλωση Μάιο θα έχουν επτά δόσεις και όσοι κάνουν Ιούνιο έξι δόσεις). Το αν η έκπτωση φόρου θα ισχύσει και για τα νομικά πρόσωπα θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό κόστος και την ανάγκη για ρευστότητα στο δημόσιο.

Λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στο «άνοιγμα» της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παράταση της προθεσμίας υποβολής (σ.σ.: η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου με τα μέχρι τώρα δεδομένα). Ακόμη όμως και να δοθεί παράταση για τη δήλωση, θα ζητηθεί από τους φορολογούμενους να πληρώσουν την πρώτη δόση υποχρεωτικά μέχρι το τέλος Ιουλίου.

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ. Ο συνολικός φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που περιμένει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο 2015, έχει προϋπολογιστεί στα 8,22 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη εισπραχθεί μέσα από τη διαδικασία της προκαταβολής ή της παρακράτησης οπότε μένει μια διαφορά της τάξεως των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για να καταβληθεί μέσω των δηλώσεων.

Αν προστεθούν το τέλος επιτηδεύματος (που βεβαιώνεται μαζί με το εκκαθαριστικό), ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης και η εισφορά αλληλεγγύης, τότε ο «λογαριασμός» των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να φτάσει στα 2,5-3 δισεκατομμύρια ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις: σύνολο 5-5,5 δισεκατομμύρια ευρώ


Λίγοι οι κερδισμένοι, τρεις κατηγορίες φορολογουμένων στο στόχαστρο

Οι συνταξιούχοι με περισσότερες από μία συντάξεις (π.χ. κύρια και επικουρική) και άθροισμα αποδοχών άνω των 9500 ευρώ ετησίως θα μπουν στους κερδισμένους της χρονιάς. Όχι ότι συνολικά θα πληρώσουν λιγότερο φόρο. Απλώς, επειδή από τον Αύγουστο του 2014 έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης φόρου ο «λογαριασμός» του εκκαθαριστικού θα είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό.

Η λίστα με τους χαμένους, είναι σαφώς πιο διευρυμένη καθώς περιλαμβάνει:

1. Όλους όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τεκμήρια. Φέτος, για πρώτη φορά αναμένεται να προσυμπληρωθούν στη δήλωση και τα ποσά που καταβλήθηκαν μέσα στο 2014 για την εξυπηρέτηση δανείων (σ.σ.: εκτιμώνται σε περισσότερα από επτά δις. ευρώ). Αυτά τα ποσά θα προστεθούν στα υπόλοιπα τεκμήρια (ΙΧ, σπίτια, δίδακτρα σχολείων κλπ) κάνοντας ακόμη πιο μεγάλο το ποσό που πρέπει να δικαιολογηθεί (σ.σ.: το τεκμήριο των δανείων υπήρχε και πέρυσι αλλά τα στοιχεία δεν εμφανίζονταν αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα ο έλεγχος από την πλευρά της εφορίας να μην είναι εύκολος. Φέτος που οι υπολογισμοί θα γίνονται αυτόματα, βαρύτερος θα προκύπτει και ο τελικός λογαριασμός).

2. Χιλιάδες αγρότες κινδυνεύουν με μεγάλη φορολογική επιβάρυνση καθώς για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην πράξη το νέο σύστημα φορολόγησης (13% επί της διαφοράς έσοδα μείον έξοδα). Πολλοί αγρότες, λόγω και ελλιπούς ενημέρωσης, δεν συγκέντρωσαν καν στοιχεία για τις δαπάνες κάτι που σημαίνει ότι θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ των εσόδων τους. Τουλάχιστον φαίνεται να γλιτώνουν τον φόρο για τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις. Για να γίνει αυτό το προχωρήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

3. Η τρίτη μεγάλη κατηγορία των χαμένων είναι οι μισθωτοί που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με «μπλοκάκι». Ενώ πέρυσι το «μπλοκάκι» αντιμετωπίστηκε ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (που σημαίνει ότι μπορεί να ήταν και αφορολόγητο), φέτος θα χαρακτηριστεί ως εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα και θα φορολογηθεί από το 1ο ευρώ με συντελεστή 26%.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΦΕΤΙΚΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ