O Big Brother στις καταθέσεις

O Big Brother στις καταθέσεις
Το πλήρες «ξεχείλωμα» του τραπεζικού απορρήτου εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαμβάνη εξειδικεύοντας τον τρόπο λειτουργίας του περίφημου «καταθεσιολογίου».

Σύμφωνα με την υπουργό, με το ηλεκτρονικό φακέλωμα των καταθέσεων, οι αρχές θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις κινήσεις -αναλήψεις και καταθέσεις- 1,5 εκατομμυρίων καταθετών και θα μπορούν να ελέγχουν αν αυτές «ταιριάζουν» με το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων.

Ουσιαστικά, η κυρία Βαλαβάνη εξήγγειλε πλήρες «άνοιγμα» της βάσης δεδομένων όλων των τραπεζών ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση οι ελεγκτές της εφορίας.

Η καθολικότητα του μέτρου, αφήνει το περιθώριο οι φορολογούμενοι να βρεθούν «μπλεγμένοι» ακόμη και για «συνήθεις» φορολογικές παραβάσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούν να εντοπιστούν πωλήσεις ακινήτων που έγιναν με τίμημα υψηλότερο από την αναγραφόμενη στο συμβόλαιο αξία (συνήθως η αντικειμενική) έτσι ώστε να αναζητηθούν οι πρόσθετοι φόροι μεταβίβασης.

Για τέτοιου είδους υποθέσεις, οι ελεγκτικές αρχές μπορούν να πάνε ακόμη και 10 χρόνια πίσω καθώς η παραγραφή επέρχεται στη 10ετία. Θα μπορούν ακόμη να εντοπιστούν μεταφορές ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς των γονιών σε αυτούς των παιδιών (π.χ για να βοηθηθεί το παιδί να αγοράσει ένα ακίνητο ή ένα αυτοκίνητο). Κανονικά αυτές οι μεταβιβάσεις υπόκεινται σε φόρο γονικών παροχών (10% επί του ποσού) κάτι όμως που ελάχιστοι γονείς γνωρίζουν (πόσο μάλλον να το έχουν πληρώσει κιόλας).

Προφανώς, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εντοπίσει τις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και δεν θα σταθεί σε τέτοιου είδους παραβάσεις. Ωστόσο με την «εξαγγελία» περί πλήρους άρσης του τραπεζικού απορρήτου δια της ηλεκτρονικής οδού, δημιουργούνται δύο ζητήματα:

1. Το ζήτημα της ασφάλειας των δεδομένων. Πλέον, οι έχοντες πρόσβαση στο σύστημα Taxis θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων λόγω της διαρροής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Με την προσθήκη και των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών το «κίνητρο» για τη διαρροή των στοιχείων θα γίνει ακόμη ισχυρότερο καθώς οι καταθέσεις αποτυπώνουν με πολύ μεγάλη σαφήνεια την οικονομική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού σε αντίθεση με τα εισοδήματα τα οποία μπορεί είτε να είναι προηγούμενων ετών, είτε και να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

2. Το ζήτημα της εκροής καταθέσεων. Γνωρίζοντας ότι πλέον οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών θα καταγράφονται και από τις φορολογικές αρχές, οι έχοντες συμφέρον να αποκρύψουν τα χρήματά τους, θα επιδιώξουν να κινηθούν εκτός τραπεζικού συστήματος κάτι που είναι εις βάρος και των τραπεζών αλλά και των δημόσιων εσόδων.

Το «καταθεσιολόγιο» δεν είναι το μοναδικό εργαλείο παρακολούθησης των τραπεζικών καταθέσεων που θα έχει στη διάθεσή της η εφορία. Πλέον, περνάμε στο άλλο άκρο: από την πλήρη ελευθερία όσον αφορά στη διακίνηση «μαύρου χρήματος» μέσω των τραπεζικών λογαριασμών, στην εξονυχιστική παρακολούθηση όλων των κινήσεων. Ποια συστήματα έχει ενεργοποιήσει ή πρόκειται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών;

• Στο σύστημα Taxisnet καταλήγουν ήδη όλα τα εμβάσματα στο εξωτερικό ανεξαρτήτως ποσού. Μπορεί προς το παρόν το βάρος να έχει πέσει στο έλεγχο των εμβασμάτων που εστάλησαν κατά την περίοδο 2009-2012, ωστόσο υπάρχει όλη η πληροφορία και για τα επόμενα χρόνια.

• Οι τόκοι καταθέσεων εσωτερικού καταχωρίζονται στο Taxisnet εδώ και δύο χρόνια ενώ η διαδικασία θα επαναληφθεί και φέτος προκειμένου να συμπληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Το φακέλωμα δεν γίνεται μόνο για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και για ελεγκτικούς λόγους.

Ήδη έχουν εντοπιστεί χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι δεν πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ παρά το γεγονός ότι στις δηλώσεις εμφανίζονται το 2013 να έχουν εισπράξει ποσά χιλιάδων ευρώ από τόκους (τα οποία με τη σειρά τους παραπέμπουν σε καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αν ληφθούν υπόψη τα επιτόκια που ίσχυαν κατά τη συγκεκριμένη χρονιά.

• Οι τράπεζες είναι ήδη υποχρεωμένες να στέλνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όλους τους λογαριασμούς που παρουσιάζουν κίνηση άνω των 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Φορολογούμενος που εμφανίζεται να έχει κάνει μια κατάθεση και μια ανάληψη 50.000 ευρώ ή 10 αναλήψεις και καταθέσεις των 10.000 ευρώ μπαίνουν αυτομάτως στη λίστα που αποστέλλεται στις φορολογικές αρχές.

• Οι ελεγκτές των μεγάλων ελεγκτικών κέντρων (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και ΣΔΟΕ) έχουν πρόσβαση στα υπόλοιπα των καταθέσεων (και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο μέσα από ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων). Αυτή η εφαρμογή, θα εκσυγχρονιστεί -εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης που θα καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές- έτσι ώστε οι ελεγκτές να «βλέπουν» μέσω του υπολογιστή τους ακόμη και το σύνολο των συναλλαγών για μια συγκεκριμένη χρονιά. Η πρόσβαση στα στοιχεία μέσω αυτής της εφαρμογής θα γίνεται κατόπιν εισαγγελικής εντολής και από συγκεκριμένους ελεγκτές οι οποίοι θα διαπιστευτούν προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ