Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον ΦΠΑ στα νησιά – Τα σενάρια, οι επιπτώσεις, οι «φορολογικοί παράδεισοι» στην Ευρώπη

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον ΦΠΑ στα νησιά – Τα σενάρια, οι επιπτώσεις, οι «φορολογικοί παράδεισοι» στην Ευρώπη
Θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στην Μύκονο και στην Σαντορίνη; Και θα είναι μόνο αυτά τα δύο νησιά που θα υποστούν τη μεταβολή; Ή μήπως και η Πάρος και η Νάξος;

Από χθες το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στα νησιά, έχει επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο μετά τις σχετικές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη η οποία άφησε ανοικτό ενδεχόμενο αλλαγής των συντελεστών τουλάχιστον στα νησιά που παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση. Μπορεί οι δηλώσεις να διαψεύστηκαν τεχνηέντως από το πρωθυπουργικό περιβάλλον το οποίο έκανε λόγο για «προσωπικές απόψεις της υπουργού», ωστόσο ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το θέμα είναι υπαρκτό και έχει τεθεί και από τους δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση από την 1η ημέρα της διαπραγμάτευσης.

Οι δανειστές από το 2011 πιέζουν να καταργηθεί το καθεστώς που επιτρέπει σε νησιωτικές περιοχές να επιβάλλουν ΦΠΑ κατά 30% μειωμένο σε σχέση με τους κανονικά συντελεστές. Πράγματι, σήμερα ισχύουν τα εξής: Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος, υιοθετούν συντελεστές 5%, 9% και 16% αντί για τους κανονικούς συντελεστές που είναι 6,5%, 13% και 23%. Στις αρχές Φεβρουαρίου, είχε τεθεί ως θέμα και από τους δανειστές ότι δεν είναι δυνατόν πασίγνωστες επιχειρήσεις με παραρτήματα σε Μύκονο και Σαντορίνη, να αγοράζουν από το κατάστημα της Αθήνας με 23% και να πωλούν στο υποκατάστημα της Μυκόνου με 16% εξασφαλίζοντας γενναίες εκπτώσεις φόρου.

Εκεί όμως ξεκινούν τα προβλήματα: πώς θα γίνει ο διαχωρισμός των νησιών προκειμένου να αποφασιστεί σε ποια θα αυξηθεί ο ΦΠΑ και σε ποια όχι; Αν προωθηθεί η πλήρης κατάργηση του μέτρου δεν θα θιγεί περισσότερο η άγονη γραμμή; Απαντήσεις σε αυτά τα βασικά θέματα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει ακόμη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε πληροφορία που έχει να κάνει με τη μεταβολή των φορολογικών συντελεστών –ακόμη και αν προέρχεται από την ίδια την κυρία Βαλαβάνη- διαψεύδεται.

Πάντως, η επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο, δίνει μια ευκαιρία, να καταργηθούν αρκετοί «μύθοι». Ο κυριότερος; Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα στην οποία υπάρχει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για συγκεκριμένες περιοχές. Μπορείτε να δείτε όλους τους «παραδείσους του ΦΠΑ» στην Ευρώπη κάνοντας κλικ εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ