Έχεις «ζεστό χρήμα»; Δες πόσα μπορείς να γλιτώσεις από την εφορία

Έχεις «ζεστό χρήμα»; Δες πόσα μπορείς να γλιτώσεις από την εφορία
Μόνο… καφέ δεν θα κεράσει η εφορία τον οφειλέτη που είναι διατεθειμένος να πληρώσει «εδώ και τώρα» ένα μέρος των οφειλών του. Λίγα θέλει; Πολλά; Τώρα; Τον Απρίλιο; Τον Μάιο; Για όλους έχει «πακέτα». Το περιεχόμενό τους διαφοροποιείται. Άλλο πακέτο πρέπει να διαλέξει αυτός που μπορεί να πληρώσει λίγα και άλλο αυτός που μπορεί να εξοφλήσει τα πάντα. Άλλη λύση συμφέρει αυτόν που έχει παλιές οφειλές και άλλη αυτόν που έχει καινούργιες. Το fpress.grετοίμασε τον «οδηγό επιβίωσης» για τους οφειλέτες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τώρα ένα ποσό. Ουσιαστικά, περιγράφει τρεις εναλλακτικές λύσεις τις οποίες έχει στη διάθεσή του ο οφειλέτης. Οι τρεις λύσεις έχουν ως εξής:

1η λύση: Η ρύθμιση εξπρές

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, δίδεται η δυνατότητα στους οφειλέτες της εφορίας να πληρώσουν ότι θέλουν από όποιο φόρο θέλουν και να «σβήσουν» ανάλογο ποσοστό προσαυξήσεων. Πρακτικά, μέσα στην εβδομάδα, θα μπορείτε μέσω του Taxisnetκαι της «προσωποποιημένης πληροφόρησης» να βλέπετε μπροστά σας όλο το… μενού με τις οφειλές σας, να διαλέγετε τι θέλετε να πληρώσετε και με βάση την «ταυτότητα οφειλής» να πληρώνετε στην εφορία ότι θέλετε. Αυτή θα σας «σβήνει» αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων. Δηλαδή, αν κάποιος χρωστάει 1000 ευρώ από φόρο εισοδήματος του 2007 και αυτός έχει γίνει 3000 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις, τότε ο οφειλέτης μπορεί:

  • Να δώσει 200 ευρώ (το 20% της οφειλής) και να διαγράψει 400 ευρώ προσαυξήσεις (2000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις και το 20% είναι 400 ευρώ)
  • Να δώσει 500 ευρώ (το 50% της οφειλής) και να διαγράψει 1000 ευρώ προσαυξήσεις.
  • Να δώσει 800 ευρώ (το 80% της οφειλής) και να διαγράψει 1600 ευρώ προσαυξήσεις

Αυτό μπορεί να το κάνει ξεχωριστά για οποιαδήποτε οφειλή εμφανίζεται (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ). Εννοείται ότι στη ρύθμιση εξπρές, συμφέρει να ξεφορτωθεί κάποιος τα παλαιότερα χρέη στα οποία έχουν φορτωθεί και οι περισσότερες προσαυξήσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ

Εννοείται ότι όποιο ποσό απομείνει ως οφειλή ύστερα από αυτή τη διαδικασία εξπρές, μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

2η λύση: Η προκαταβολή

Περνάμε στο νομοσχέδιο των 100 δόσεων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να δώσουν μια «προκαταβολή» με αντάλλαγμα και πάλι τη διαγραφή προσαυξήσεων. Εδώ ισχύει ο κανόνας «ότι πληρώνεις γλιτώνεις». Ας υποθέσουμε ότι μετά τη ρύθμιση εξπρές (είτε έχετε μπει σε αυτήν είτε όχι) σας απομένει ως οφειλή ποσό 2000 ευρώ εκ των οποίων τα 1500 ευρώ είναι κεφάλαιο και τα 500 ευρώ είναι προσαυξήσεις. Έτσι, αν κάποιος πληρώσει 500 ευρώ κεφάλαιο ως προκαταβολή, θα του διαγραφούν και άλλα 500 ευρώ από τις προσαυξήσεις. Έτσι, πληρώνοντας μόνο 500 ευρώ, θα απομείνει με ένα χρέος 1000 ευρώ (το οποίο θα προέρχεται όλο από κεφάλαιο) και το οποίο θα μπορεί να ρυθμιστεί σε 50 άτοκες δόσεις των 20 ευρώ. (υποχρεωτικά θα πρέπει να πληρωθούν οι 10 πρώτες δόσεις διότι διαφορετικά το «χάρισμα» των 500 ευρώ θα αναβιώσει). Στη διαδικασία της προκαταβολής –η οποία έχει ελάχιστο όριο εισαγωγής τα 200 ευρώ- συμφέρει να ενταχθεί αυτός που έχει «φρέσκιες οφειλές οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί με λίγες προσαυξήσεις. Και αυτό διότι μπορεί να διαγραφούν οι προσαυξήσεις αυτές, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να εξοφληθεί ολόκληρο το χρέος όπως συμβαίνει με την 3η λύση. Η 2η λύση έχει μια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με την 1η. Δεν επιτρέπεται η επιλογή οφειλής. Όλες οι οφειλές αθροίζονται και ο χειρισμός γίνεται επί του συνολικού ποσού.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

3η λύση: Η ολική εξόφληση

Η 3η λύση απευθύνεται σε αυτούς που έχουν την επιθυμία να ξεμπερδέψουν μια και καλή με την εφορία. Είναι πολύ απλό: αν δώσουν όλο το χρέος μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης, θα εξασφαλίσουν διαγραφή όλων των προσαυξήσεων. Η λύση απευθύνεται σε φορολογούμενους που έχουν ρευστότητα και δεν τους ενδιαφέρει να μπουν σε ένα καθεστώς δόσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 27 ΜΑΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ