Έκτακτο σχέδιο «πληρώστε ότι μπορείτε μέσα στον Μάρτιο» - Ποια κίνητρα δίνουν στους οφειλέτες –Αναλυτικά παραδείγματα

Έκτακτο σχέδιο «πληρώστε ότι μπορείτε μέσα στον Μάρτιο» - Ποια κίνητρα δίνουν στους οφειλέτες –Αναλυτικά παραδείγματα
Έκτακτη ρύθμιση η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαρτίου ανακοινώνει εντός της ημέρας το υπουργείο Οικονομικών και η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός Νάντια Βαλαβάνη.

Η ρύθμιση είναι του τύπου «δώστε και σώστε» και απευθύνεται σε όσους έχουν οφειλές στο δημόσιο. Θα κατατεθεί ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης Πρακτικά, θα τους δοθεί η δυνατότητα να πληρώσουν ότι μπορούν μέσα στον μήνα και να διαγράψουν το σύνολο των προσαυξήσεων που αντιστοιχεί σε αυτό το ποσό. Όσοι προσέλθουν, θα έχουν συγκεκριμένα οφέλη τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

  1. Θα μπορούν να διαλέξουν ποια οφειλή θα πληρώσουν προκειμένου να έχουν και το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Προφανώς, αν κάποιος έχει μια οφειλή 500 ευρώ που έχει γίνει 1500 ευρώ με τις προσαυξήσεις και μια άλλη οφειλή 500 ευρώ που έχει γίνει 600 ευρώ με τις προσαυξήσεις, τον συμφέρει να δώσει 500 ευρώ και να μηδενίσει την πρώτη οφειλή καθώς έτσι θα γλιτώσει συνολικά 1500 ευρώ ενώ στη δεύτερη περίπτωση 600 ευρώ
  2. Να μπορούν να μηδενίσουν ακόμη και τις προσαυξήσεις με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Κάτι τέτοιο, προς το παρόν δεν υπάρχει ως δυνατότητα καθώς η ρύθμιση των 100 δόσεων που τρέχει αυτή τη στιγμή, προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων (για όποιον πληρώσει εφάπαξ) μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Ένα παράδειγμα έχει ως εξής:

Ο οφειλέτης χρωστάει 3000 ευρώ. Τα 1000 ευρώ, είναι οφειλή από φόρο εισοδήματος και σε αυτά έχουν προστεθεί 1500 ευρώ προσαυξήσεις. Τα υπόλοιπα 500 ευρώ, προέρχονται από ΕΝΦΙΑ (400 ευρώ φόρος και 100 ευρώ προσαυξήσεις). Μέσα στον Μάρτιο, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να δώσει 500 ευρώ μετρητά. Επιλέγει να «ψαλιδίσει» την οφειλή του φόρου εισοδήματος. Καταβάλει τα 500 ευρώ –που είναι ο μισός φόρος- και γλιτώνει 750 ευρώ προσαυξήσεις (που είναι οι μισές προσαυξήσεις που αντιστοιχούν στον φόρο εισοδήματος. Μετά την καταβολή, ο φορολογούμενος θα χρωστάει:

  1. 500 ευρώ που είναι ο υπόλοιπος φόρος εισοδήματος
  2. 750 ευρώ που είναι οι υπόλοιπες προσαυξήσεις και
  3. 500 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ δηλαδή σύνολο 1750 ευρώ. Επομένως, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, πληρώνοντας 500 ευρώ, θα μπορεί να περιορίσει την οφειλή του κατά 1250 ευρώ. Το ποσό που θα απομείνει θα πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα των 100 δόσεων ενώ ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι συνεπής στις καταβολές του για τουλάχιστον 10 μήνες.

Αυτή θα είναι μια έκτακτη διαδικασία η οποία θα ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου. Θα περάσει ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μέτα, προγραμματίζεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων. Και αυτή θα δίνει τη δυνατότητα για διαγραφή μεγάλου μέρους των προσαυξήσεων για όσους πληρώσουν εφάπαξ αλλά δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής της οφειλής. Επίσης, δεν θα δοθεί η δυνατότητα διαγραφής των προσαυξήσεων Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ