Επιχείρηση «άφεσης φορολογικών αμαρτιών» - Τι θα προβλέπει

Επιχείρηση «άφεσης φορολογικών αμαρτιών» - Τι θα προβλέπει
Το μέτρο προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Μιλώντας στο Starυποστήριξε ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, να πληρώσουν ένα ποσό –δεν ανέφερε αριθμούς κατά την προσφιλή τακτική του- προκειμένου να αποφύγουν την εμπλοκή με τις φορολογικές αρχές.

Το μέτρο, συνδέεται ευθέως με την «σούπερ-λίστα» που συντάχθηκε προ ημερών μετά την συγχώνευση όλων των επιμέρους καταλόγων που κυκλοφορούσαν (Λαγκαρντ, εμβασμάτων κ.α). Λόγω του …μήκους του καταλόγου αλλά και της ανάγκης του δημοσίου να μαζέψει χρήμα, το δημόσιο θα απευθυνθεί σε όσους έχουν χρήματα εντός ή εκτός Ελλάδας (ο υπουργός Επικρατείας έχει μιλήσει για θησαυρό 120 δισεκατομμυρίων εκτός συνόρων) και θα τους δώσει τη δυνατότητα να τα «τακτοποιήσουν» έτσι ώστε αυτά να εμφανιστούν πλέον «καθαρά» στο υπό σύνταξη ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Η ιδέα του να δοθεί η δυνατότητα στους εμπλεκόμενους στις λίστες να …αυτοσυμμορφωθούν, κυκλοφορεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στο υπουργείο Οικονομικών και πίσω της «κουβαλάει» σημαντικά επιχειρήματα

  • Πρώτον, πολλές από τις χιλιάδες υποθέσεις των εμβασμάτων βρίσκονται λίγους μήνες πριν από την παραγραφή ενώ ακόμη και αν η εφορία κοινοποιήσει μαζικές προσκλήσεις για έλεγχο, πρέπει, βάσει της νομοθεσίας, να τους ολοκληρώσει μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες (η νομοθεσία προβλέπει από τη στιγμή που θα σταλεί πρόσκληση για έλεγχο, αυτός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο).
  • Η μέχρι τώρα εμπειρία, έχει δείξει ότι από τη λίστα των εμβασμάτων, έχουν ελεγχθεί περίπου 800 φάκελοι αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες καταλογίζονται πρόστιμα «μαμούθ» υπάρχουν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια. Έτσι, το δημόσιο δεν εισπράττει παρά ελάχιστα χρήματα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έχει προϋπολογίσει –μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος για ολόκληρο το 2015- ότι θα ελεγχθούν 700-800 εμπλεκόμενοι στις λίστες με την εισπρακτική απόδοση να μην ξεπερνά τα 70-80 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ