Τα μέτωπα της κυβέρνησης μετά και την εξειδίκευση του email Βαρουφάκη

Τα μέτωπα της κυβέρνησης μετά και την εξειδίκευση του email Βαρουφάκη
Έχοντας να αντιμετωπίσει από τη μία πλευρά τις εσωκομματικές πιέσεις για υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών και από την άλλη τους δανειστές που, όσο θα περνάει ο καιρός, θα ζητούν ολοένα και πιο επιτακτικά τήρηση των συμφωνηθέντων, η κυβέρνηση μπαίνει στα… βαθιά.

Η εξειδίκευση των όσων αναφέρει το email Βαρουφάκη -και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικά προθεσμία λίγων εβδομάδων- θα είναι επίπονη διαδικασία για την κυβέρνηση καθώς θα κληθεί πλέον να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις σε «καυτά θέματα»: Θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και με τι θα τον αντικαταστήσει; Τι θα κάνει με την εξαγγελία για αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ; Τι θα αλλάξει στον ΦΠΑ και κατά πόσο θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των δανειστών που ζητούν επιτακτικά από το 2011 να καταργηθεί ο υπερμειωμένος συντελεστής του 6,5% και οι χαμηλοί συντελεστές στα νησιά;

Τα μέτωπα στη φορολογία, έχουν ως εξής:

1. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση δέχεται ήδη ασφυκτικές πιέσεις από τους «θεσμούς» η ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και το «κούρεμα» να μην είναι ανοικτά για όλους αλλά να θεσπιστούν κριτήρια ώστε να μην ενταχθούν και αυτοί που μπορούν να πληρώσουν. Μετά την εξαγγελία του περιεχομένου της ρύθμισης από την αναπληρωτή υπουργό Νάντια Βαλαβάνη, μετά την αποστολή της λίστας στο Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές καθώς υπάρχουν κάποιες «ιδέες» από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ

2. ΕΝΦΙΑ: Η κυβερνητική εξαγγελία για άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του φόρου από έναν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος όμως θα αποδίδει έως και δύο δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, θα περάσει από χίλια κύματα καθώς πλέον η Ελλάδα έχει υπογράψει ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις με δημοσιονομικό κόστος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα καθώς όσο καθυστερεί, τόσο περιορίζονται οι δόσεις με τις οποίες θα μπορεί να εξοφλήσει ο φορολογούμενος τον νέο φόρο ακινήτων (άρα και η εισπραξιμότητα του φόρου). Ο ΕΝΦΙΑ για το 2015, ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει να εισπράττεται από τον Μάιο του 2015 καθώς μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να γίνουν οι διορθώσεις στα έντυπα Ε9.

3. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ: Από μόνη της, η αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ κοστίζει -δημοσιονομικά- τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί η εξαγγελία ότι η νέα κλίμακα θα είναι ενιαία για όλα τα εισοδήματα (δηλαδή θα συμπεριλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους εισοδηματίες) το δημοσιονομικό κόστος ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Ο λόγος; Περίπου οι εννέα στους 10 επαγγελματίες και επιτηδευματίες, δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ. Όλοι αυτοί θα δεν θα πληρώνουν φόρο ενώ με το ισχύον καθεστώς πληρώνουν φόρο 26%. Έτσι, το δημοσιονομικό κόστος μπορεί να εκτιναχτεί πάνω από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ ποσό που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να αντληθεί από την φορολόγηση με υψηλότερους συντελεστές των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε η αύξηση του αφορολογήτου στις 12.000 θα γίνει σταδιακά και σε σχέση με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών.

4. ΦΠΑ: Οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών –ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- είναι έντονες από το 2011 και κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: να καταργηθεί ο υπερχαμηλός συντελεστής του 6,5% και να εκλείψει το ειδικό καθεστώς στα νησιά. Εκτιμάται ότι αυτά τα μέτρα, μπορούν να αποφέρουν έσοδα ακόμη και 600 εκατ. ευρώ ετησίως ανάλογα βέβαια με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη ζήτηση. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα λάβει υφεσιακά μέτρα μέσα στο τετράμηνο της παράτασης, ωστόσο μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να εξειδικεύσει σε ποιες ακριβώς αλλαγές θα προχωρήσει όσον αφορά στον ΦΠΑ.

5. Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: «Το να κάνεις πρόβλεψη για το τι μπορεί να αποδώσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, είναι σαν να ζητάς από αρχαιολόγο να εκτιμήσει εκ των προτέρων τι θα φέρει στο φως η σκαπάνη» έλεγε δεικτικά ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όταν κλήθηκε να προβλέψει την εισπρακτική απόδοση του μέτρου. Βέβαια, τόσο ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τα θέματα διαφθοράς, έχει μιλήσει για ένα ποσό της τάξεως των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις λίστες που διερευνά (λίστα Νικολούδη, Lagarde κλπ) όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας οι οποίος έχει κάνει εκτίμηση για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων και 800 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Το ζήτημα είναι τι μπορεί να εισπραχθεί μέσα στο 2015 ενώ πάντοτε παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής μέτρου τύπου «αυτοσυμμόρφωσης» τόσο για αυτούς που έβγαλαν χρήματα με εμβάσματα στο εξωτερικό όσο και γι’ αυτούς που εμφανίζονται στη λίστα Lagarde.


Επανεξέταση απαλλαγών και περιουσιολόγιο

Η κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών αλλά και η διατήρηση του αφορολογήτου της κλίμακας σε χαμηλά επίπεδα -κάτι που έρχεται φυσικά σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ- αποτελεί πάγια θέση των δανειστών και έχει διατυπωθεί κατά καιρούς μέσα από επίσημες εκθέσεις που συντάχθηκαν για την Ελλάδα στο πλαίσιο των μνημονίων (π.χ έκθεση ΔΝΤ).

Ήδη, οι περισσότερες απαλλαγές, ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, έχουν καταργηθεί. Ενεργές, αν και ψαλιδισμένες, παραμένουν ελάχιστες εκπτώσεις όπως αυτή των ιατρικών δαπανών, η έκπτωση για τα άτομα με αναπηρία κλπ. Πιθανό είναι να βρεθεί στο στόχαστρο των δανειστών η έκπτωση που γίνεται (1,5%) στην παρακράτηση φόρου από μισθούς και συντάξεις, μέτρο που μπορεί να αποφέρει περί τα 60 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη μείωση βέβαια των καθαρών αποδοχών για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ. Το μέτρο περιλαμβάνεται στο email Βαρουφάκη αλλά η υλοποίησή του προϋποθέτει πολύμηνη προεργασία. Υποτίθεται ότι οι προετοιμασίες για ένα «απλοποιημένο» περιουσιολόγιο έχουν ξεκινήσει από το 2013 με στόχο να καταγραφούν περιουσιακά στοιχεία πλην καταθέσεων, ομολόγων κλπ. Ακόμη, η επιτροπή που έχει συνταχθεί δεν έχει καταθέσει το πόρισμά της. Αν η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να «φακελώνονται» και οι καταθέσεις (αναλαμβάνοντας φυσικό το ρίσκο για αύξηση των εκροών) θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο για να υλοποιήσει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ