ΓΓΔΕ: Στις φορολογικές δηλώσεις του 2015 τα κέρδη μετοχών και τίτλων

ΓΓΔΕ: Στις φορολογικές δηλώσεις του 2015 τα κέρδη μετοχών και τίτλων
Στις φορολογικές τους δηλώσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν οι φορολογούμενοι από φέτος τα κέρδη από πώληση μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και ολόκληρων επιχειρήσεων όπως προβλέπει η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ.

Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη διαφορά ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό των φορολογικών δηλώσεων.

Διευκρινίζεται ότι σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υπόκειται κάθε υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης καθώς επίσης και από τη μεταβίβαση των ακόλουθων τίτλων:

  • μετοχών σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά,
  • μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5%,
  • μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες,
  • κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων
  • παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Ως μεταβίβαση θεωρείται και η εισφορά των παραπάνω τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας. Σε περίπτωση που οι παραπάνω τίτλοι αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ), φορολογούνται μόνο εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ