«Ανάσα» για χιλιάδες φορολογούμενους τα νέα μέτρα για ακίνητα και αυτοκίνητα

«Ανάσα» για χιλιάδες φορολογούμενους τα νέα μέτρα για ακίνητα και αυτοκίνητα
«Ανάσα» για χιλιάδες φορολογούμενους τα νέα μέτρα που αναμένεται να έρθουν τις επόμενες ημέρες στην Βουλή με τροπολογίες που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών, και αφορούν την αγορά αυτοκινήτων και ακινήτων.

Ειδικότερα, το υπουργείο ετοιμάζει τις τροπολογίες, που θα προβλέπεται η αναστολή του φόρου υπεραξίας για δύο έτη, τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, παράταση του μέτρου τη απόσυρσης και κατάργηση πληρωμής ΦΠΑ σε απούλητα ακίνητα.

Αναλυτικά προβλέπεται:

1. Παράταση του μέτρου της καταβολής τελών κυκλοφορίας με το μήνα

Θα προβλέπεται ότι φορολογούμενος θα συνεχίσει να έχει την δυνατότητα να καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους από το μήνα που παρέλαβε τις πινακίδες.

2. Παράταση έως τις 20 Δεκεμβρίου του μέτρου της απόσυρσης για ΙΧ που κυκλοφόρησαν πριν τις 31.12.2001

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έκανε αποδεκτό αίτημα φορέων της αγοράς αυτοκινήτου. Αξίζει αν σημειωθεί, ότι η απόσυρση αφορά ΙΧ, με το όφελος για τον αγοραστή καινούργιου αυτοκινήτου σε αντικατάσταση παλαιού να φτάνει ακόμα και στην πλήρη απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης. (Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων προσφέρουν πλήρη απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για ΙΧ μικρού κυβισμού (έως 900 κυβικά) αλλά και εκπτώσεις στα τέλη ταξινόμησης που φτάνουν έως και το 50% για αυτοκίνητα 1.801-2.000 κυβικών εκατοστών).

3. Ο φόρος υπεραξίας ακινήτων αναβάλλεται για τα επόμενα δύο έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2016

Με την τροπολογία, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και έως το τέλος του 2016, κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων ο πωλητής δεν θα οφείλει φόρο 15% επί της υπεραξίας που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου.

4. Δεν θα καταβάλλει ΦΠΑ ο κατασκευαστής για απούλητα ακίνητα

Ο Νόμος προβλέπει ότι ο κατασκευαστής οφείλει να καταβάλλει ΦΠΑ στο ακίνητο σαν να ήταν πουλημένο, τώρα αυτό καταργείται.

5. Δεν χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης από ΦΠΑ επενδυτικά αγαθά επιχειρήσεων τα οποία δεν έχουν τεθεί σε χρήση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ