Μέχρι σήμερα η υποβολή του Ε9 παρά τις εκκλήσεις για παράταση

Μέχρι σήμερα η υποβολή του Ε9 παρά τις εκκλήσεις για παράταση
Αδύνατη φαίνεται να είναι η πιθανότητα παράτασης της υποβολής του Ε9 μέσω του Taxis, παρά τις πιέσεις των φορέων που ακόμη και με επιστολές και αιτήματα «εκλιπαρούν» για την μετάθεση της προθεσμίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Ήδη οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έχουν προβεί στην υποβολή του εντύπου αφού ξεπερνούν μέχρι στιγμή τις 2 εκατ. υποβολές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2 εκατομμύρια δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010-2014 όπου δίνεται η δυνατότητα μεταβολών της περιουσιακής κατάστασης χωρίς πρόστιμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ΓΓΔΕ, μέχρι και αύριο που είναι η τελευταία ευκαιρία για διόρθωση λαθών, θα έχουν υποβληθεί περίπου 2,5 εκατομμύρια αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

Η υποβολή ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 19/1 2και όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, παρά τα αιτήματα λογιστών και ιδιοκτητών ακινήτων, δεν θα δώσει παράταση. Με το κλείσιμο της εφαρμογής, η ΓΓΔΕ θα προχωρήσει στη δεύτερη εκκαθάριση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τα αποτέλεσμα της οποίας θα φανούν πιθανώς με τη δόση του Δεκεμβρίου.

Από τους φορολογουμένους που έχουν διορθώσει τα στοιχεία των ακινήτων υπολογίζεται ότι περίπου 60.000 θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να δικαιολογήσουν με ποιο τρόπο εξασφάλισαν μείωση του ΕΝΦΙΑ άνω των 300 ευρώ σε σχέση με το ποσό που είχε καταλογιστεί αρχικά στις 31 Ιουλίου.

Για τους ανωτέρω 60.000 φορολογουμένους, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρωθεί μετά τον έλεγχο στην εφορία. Οι περισσότερες διορθώσεις, όπως αναφέρουν στελέχη της ΓΓΔΕ αφορούν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ημιτελή ακίνητα και λάθη στη συμπλήρωση του ορόφου. Οσοι την τελευταία στιγμή επιλέξουν να διορθώσουν τα παραπάνω λάθη θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ 20%).

Προκειμένου οι ιδιοκτήτες να τύχουν της έκπτωσης 20% που προβλέπει ο νόμος θα πρέπει τα ακίνητά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 να ήταν κενά και χωρίς ρεύμα.

Θα πρέπει να είναι συμπληρωμένες οι παρακάτω ενδείξεις για να γίνει η σχετική έκπτωση:

- Στη στήλη 32 του πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

- Στη στήλη 30 του πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΙ, ότι είναι δηλαδή ηλεκτροδοτούμενο, αφού ηλεκτροδοτούμενο θεωρείται κάθε ακίνητο στο οποίο υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής ρεύματος) ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.

- Στη στήλη 31 του πίνακα 1 αναγράφεται ο αριθμός παροχής ρεύματος.

2. Ημιτελές ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 60%).

Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, θα πρέπει να συμπληρωθούν αθροιστικά οι ενδείξεις:

- Στη στήλη 10 του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα».

- Στη στήλη 30 του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

- Στη στήλη 32 του Πίνακα 1 συμπληρώνεται κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

Δεν συμπληρώνεται η στήλη 32 αν πρόκειται για κτίσμα που έχει μεν αποπερατωθεί, αλλά αναγράφεται ως ημιτελές γιατί έχει μερική έλλειψη στέγης ή έχει υποστεί ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

3. Οροφος κατοικίας.

Οσοι παρέλειψαν να αναγράψουν τον όροφο θα πρέπει να ανατρέξουν στη στήλη 11 του πίνακα 1 για τα κτίσματα και να γράψουν τον σωστό κωδικό.

Οι κωδικοί είναι Υ για υπόγειο, Ο για ισόγειο, 1 για πρώτο όροφο, 2 για δεύτερο κ.ο.κ.

Για μεζονέτες αναγράφεται ο υψηλότερος όροφος. Αν δηλαδή πρόκειται για μεζονέτα δεύτερου και τρίτου ορόφου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό 3.

Ζητούν Παράταση

Την παράταση της προθεσμίας των δηλώσεων Ε9 (η οποία λήγει στις 19 Δεκεμβρίου) μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015, «καθώς τα προβλήματα στο TAXISNET και ο μεγάλος αριθμός των δηλώσεων κατέστησαν μη επαρκή τον χρόνο που έχει δοθεί για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων» ζήτησε με επιστολή του, από το υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο, μετά την κατάθεση της διαμαρτυρίας των λογιστών φοροτεχνικών για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έχουν προβλεφθεί για τη διεκπεραίωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πελατών τους, ζητεί την τροποποίηση των περιπτώσεων των εδαφίων α΄ και β΄ της παρ 2 του άρθρου 42 του Ν. 4308/2014 με αντικατάσταση της φράσης «19η Δεκεμβρίου 2014» με τη φράση «31η Ιανουαρίου 2015».

Να δοθεί παράταση και να μείνει ανοικτό το Ε9 Επιστολή - αίτημα για να δοθεί παράταση στην δυνατότητα υποβολής Ε9 και να παραμείνει ανοικτό το σύστημα απέστειλε και η ΠΟΜΙΔΑ στον υπουργό Οικονομικών κ.Χαρδούβελη

Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ γίνεται γνωστο ότι με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ζήτησε αν δεν καταλήξουν στο να αφήσουν μονίμως «ανοικτή» τη δυνατότητα διόρθωσης του Ε9 των φορολογουμένων, να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής διορθωτικών δηλώσεων Ε-9 τουλάχιστον μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2015, οπότε θα έχει παρέλθει η περίοδος των εορτών και οι φορολογούμενοι θα έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν και όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, προκειμένου να μπορούν να προβούν και στις σχετικές διορθώσεις, ιδιαίτερα ξενοίκιαστων ακινήτων, αλλά και ακινήτων για τη διόρθωση των οποίων απαιτούνται πολεοδομικές βεβαιώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ