Φόροι «φωτιά» για μισθωτούς με μπλοκάκι και όσους εισπράττουν ενοίκια

Φόροι «φωτιά» για μισθωτούς με μπλοκάκι και όσους εισπράττουν ενοίκια
Ένας δύσκολος «φορολογικός» χρόνος προβλέπεται να είναι το 2015 για όσους μισθωτούς συμπληρώνουν το εισόδημα τους αμειβόμενοι με μπλοκάκι και για όσους ενοικιάζουν ακίνητα χωρίς άλλο εισόδημα αφού σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα φορολογηθούν με τους συντελεστές των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπεται ότι για τις παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με συντελεστή από 26% έως ακόμη και 40,3%.

Ειδικότερα, φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2014 δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές, και το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων ενοικίων, είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα θα πληρώσει φόρο εισοδήματος που θα υπολογιστεί επί του τεκμαρτού κι όχι επί του πραγματικού εισοδήματος.

Στην περίπτωση αυτή, ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με συντελεστή 11% μέχρι το ύψος του πραγματικού εισοδήματος και με συντελεστή 26% επί του ποσού της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος που θα προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Κι αυτό διότι η πρόσθετη αυτή διαφορά θα θεωρείται ως «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα» και θα φορολογείται με τον συντελεστή 26% που προβλέπεται για το εισόδημα αυτής της κατηγορίας.

Επιπρόσθετα, οι φορολογούμενοι αυτοί θα υποχρεωθούν να καταβάλουν και προσαύξηση (προκαταβολή) 55% επί του ήδη εξοντωτικού κύριου φόρου εισοδήματος.

Παράλληλα φορολογούμενοι που είναι μισθωτοί και έχουν εισόδημα και με έσοδα από «μπλοκάκια», τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ