Έχεις χρέη στην εφορία; Η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση με αριθμούς και παραδείγματα

Έχεις χρέη στην εφορία; Η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση με αριθμούς και παραδείγματα
Η τροπολογία της ρύθμισης ψηφίστηκε. Περιμένουμε την έκδοση των εγκυκλίων και των σχετικών αποφάσεων και περνάμε αμέσως σε φάση υλοποίησης. Από πότε; Πιθανότατα από την 1η Δεκεμβρίου καθώς εκτός από τη γραφειοκρατική προετοιμασία, απαιτείται να ετοιμαστεί και η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις. Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να προετοιμαστούμε ενόψει της «πρεμιέρας»; Όλη η διαδικασία βήμα προς βήμα, περιγράφεται μέσα από ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ως εξής:



Ο οφειλέτης μπαίνει στο σύστημα Taxis και από την «προσωποποιημένη πληροφόρηση» εντοπίζει τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες αλλά και τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί. Ναι, στη ρύθμιση μπορεί να συμπεριλάβει και τις βεβαιωμένες οφειλές όπως για παράδειγμα τις υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το 2013. Τα τέλη κυκλοφορίας για παράδειγμα, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν καθώς ακόμη δεν έχουν βεβαιωθεί. Αντίθετα, και ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος του 2013, είχαν βεβαιωθεί πριν την κρίσιμη ημερομηνία που θεωρείται η 1η Οκτωβρίου.

Υποθέτουμε ότι από το άθροισμα, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας έχει χρέη 2650 ευρώ εκ των οποίων τα 2000 ευρώ προέρχονται από κεφάλαιο και τα 650 ευρώ από προσαυξήσεις. Ο οφειλέτης, κοιτάζει μέσα από την ηλεκτρονικό πίνακα της εφαρμογής τις επιλογές του οι οποίες είναι οι εξής:

1. Εφάπαξ αποπληρωμή με διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων. Αυτό σημαίνει ότι αν πληρώσει 2000 ευρώ, θα γλιτώσει τα 650 ευρώ τον προσαυξήσεων και ξεμπερδεύει.
2. Πληρωμή σε 12 δόσεις με διαγραφή του 90% των προσαυξήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει συνολικά 2065 ευρώ σε 12 δόσεις των 176,47 ευρώ. Στο παράδειγμα έχουν συνυπολογιστεί και οι τόκοι οι οποίοι διαμορφώνονται με επιτόκιο 4,55%. Εκτός από τη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, στο τέλος της ρύθμισης ο οφειλέτης θα γλιτώσει και 585 ευρώ από τις προσαυξήσεις
3. Πληρωμή σε 24 δόσεις με διαγραφή του 80% των προσαυξήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει 2130 ευρώ σε 24 δόσεις των 93,13 ευρώ. Το όφελος από τη διαγραφή των προσαυξήσεων στο τέλος της ρύθμισης, καταλήγει στα 520 ευρώ.
4. Πληρωμή σε 36 δόσεις με διαγραφή του 70% των προσαυξήσεων. Το συνολικό χρέος θα περιοριστεί στα 2195 ευρώ ενώ η κάθε δόση θα διαμορφωθεί στα 65,46 ευρώ. Αν ληφθούν υπόψη και οι τόκοι που θα καταβληθούν στην τριετία, το καθαρό όφελος από τη διαγραφή των προσαυξήσεων θα περιοριστεί στα 455 ευρώ
5. Η τελευταία επιλογή είναι η πληρωμή σε 48 δόσεις με διαγραφη του 60% των προσαυξήσεων. Το χρέος που θα ρυθμιστεί θα επιστραφεί σε 48 δόσεις των 51,71 ευρώ ενώ αν συμπεριληφθούν και οι τόκοι της 4ετίας, το όφελος από τη διαγραφή των προσαυξήσεων θα πέσει στα 167,92 ευρώ.
Γιατί ο οφειλέτης δεν έχει την επιλογή των 60, των 72 ή και των 100 δόσεων; Διότι η κάθε μηνιαία δόση θα πέφτει κάτω από τα 50 ευρώ και αυτό δεν επιτρέπεται από τον νόμο.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο οφειλέτης, όποια οφειλή θα προκύπτει από εδώ και στο εξής μπροστά του, θα πρέπει ή να την αποπληρώνει ή να την ρυθμίζει σε 12 δόσεις. Τι μπορεί να προκύψει; Ο φόρος εισοδήματος του 2015. Το χαράτσι της ΔΕΗ που άφησαν απλήρωτο οι φορολογούμενοι από το 2013 και ακόμη δεν έχει βεβαιωθεί από την εφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ