"Χειροπέδες" με φειδώ και εγκράτεια για φοροδιαφυγή και οφειλές προς το δημόσιο

"Χειροπέδες" με φειδώ και εγκράτεια για φοροδιαφυγή και οφειλές προς το δημόσιο
Μέτρο και σύνεση στη χρήση χειροπέδας αλλά και τις συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου για όσους χρωστούν στο Δημόσιο, ζητεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και αρμόδιος για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος κ. Νίκος Παντελής.

Στην εγκύκλιό του την οποία αποστέλλει προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών, τους οικονομικούς εισαγγελείς αλλά και την ΕΛ.ΑΣ. ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, αναφέρει πως οι συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου πρέπει να γίνονται με γνώμονα την προστασία της προσωπικής ελευθερίας και μόνον εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Τονίζει μάλιστα ότι οι αστυνομικές αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιούν χειροπέδες σε συλληφθέντες για οφειλές προς το Δημόσιο όταν εκείνοι αντιστέκονται ή είναι ύποπτοι φυγής.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιό του ο κ. Παντελής σημειώνει ότι το άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για σύλληψη σε περίπτωση αυτοφώρου πρέπει να ερμηνεύεται σε συνάρτηση με το ότι ο κανόνας είναι η προστασία της προσωπικής ελευθερίας (άρθρο 6 του Συντάγματος) και η στέρησή της η εξαίρεση. Μάλιστα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σημειώνει ότι η εφαρμογή της διαδικασίας πρέπει να γίνεται εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος που την επιβάλλει.

Ο κ. Παντελής δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τις υπάρχουσες διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες τα αρμόδια αστυνομικά όργανα πρέπει να συμπεριφέρονται με κάθε δυνατή ευγένεια κατά τη σύλληψη και να μεταχειρίζονται βία μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και να αποφεύγουν φράσεις που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη του συλληφθέντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ