ΚΕΠΕ: Μη αποτελεσματική η χρήση των φόρων στην Ελλάδα

ΚΕΠΕ: Μη αποτελεσματική η χρήση των φόρων στην Ελλάδα
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι στην Ελλάδα δεν θα ήταν ηθικώς και οικονομικώς δικαιολογημένη καμία περαιτέρω αύξηση (τουλάχιστον) του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, δεδομένου ότι χώρες με χαμηλότερους συντελεστές έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς του Δημοσίου, αναφέρει το ΚΕΠΕ σε ανάλυσή του.

«Δεδομένου λοιπόν του ύψους της παραοικονομίας στην Ελλάδα (24% σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης μελετητή της παραοικονομίας F. Schneider, 2013), θα ήταν μάλλον λανθασμένη οποιαδήποτε αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αφού θα οδηγούσαν σε αύξηση της παραοικονομίας, μείωση του μεγέθους της οικονομίας και, εν τέλει, σε περιορισμό των δημοσίων εσόδων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανάλυση.

«Όλες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι χώρες με μεγαλύτερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή από την χώρα μας έχουν καλύτερη και αποτελεσματικότερη απόδοση των φόρων. Χαρακτηριστικό της μη αποτελεσματικής χρήσης των φόρων στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι και οι περισσότερες χώρες με χαμηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή επίσης έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα στην χρήση των φορολογικών εσόδων, πράγμα που δείχνει τα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της Ελλάδος, βελτίωση η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία φορολογικής συνειδήσεως των πολιτών και άρα στην μείωση της φοροδιαφυγής», αναφέρεται σε ανάλυση του ΚΕΠΕ στο οικονομικό του δελτίο.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ