Πως και πότε θα "κουρευτεί" ο ΕΝΦΙΑ μετά τις γκάφες της κυβέρνησης

Πως και πότε θα "κουρευτεί" ο ΕΝΦΙΑ μετά τις γκάφες της κυβέρνησης
«Υψίστης σπουδαιότητας» χαρακτηρίζεται, πλέον, από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών όχι απλώς ο επανασχεδιασμός του φόρου ακινήτων, αλλά το «κούρεμα» του από την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο συνολικό «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχουν συνέλθει ακόμα από το απίστευτο αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών αλλά και η διαδικασία για όσους δικαιούνται τις έστω «κουτσουρεμένες» εκπτώσεις, η γκρίνια εντός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα «ροκανίζει» τις ήδη εύθραυστες κυβερνητικές ισορροπίες. Από μια απλή ανάγνωση της τροπολογίας που έφτασε μετά κόποις και βασάνων στη Βουλή, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι έχει τον χαρακτήρα... μπαλώματος, αφού για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερφορολόγησης και των στρεβλώσεων, είναι προφανές ότι δεν αρκούν δύο - τρεις διορθωτικές διατάξεις. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι βασικές διατάξεις της τροπολογίας (ο ορισμός του εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψιν για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές και η έκπτωση του 20% για τα ξενοίκιαστα) έχουν ως έτος αναφοράς το 2014, κάτι που ενισχύει τις πληροφορίες περί... «ξηλώματος» του ΕΝΦΙΑ.

ΤΑ ΠΕΔΙΑ. Βασικός στόχος των διορθώσεων στο φόρο ακινήτων, είναι να περιοριστεί το φορολογικό βάρος κατ' αρχήν στα αστικά ακίνητα, με δεδομένο ότι εκεί «χτυπάει» κυρίως η μεγάλη διαφορά αντικειμενικών - εμπορικών τιμών. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Κομισιόν δείχνουν, άλλωστε, ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 1,4% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 1,2% κι όταν στην αρχή της δεκαετίας μόλις που έφτανε στο 0,3% του ΑΕΠ!
Η διόρθωση που μπορεί να γίνει στις κατοικίες είναι κυρίως στους συντελεστές, είτε με μείωση τους είτε με μεγαλύτερη κλιμάκωση τους είτε με συνδυασμό των δύο επιλογών. Αν και με τον ΕΝΦΙΑ υπήρξε μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 16% σε σχέση με το ΕΕΤΑ, υπάρχουν σαφή περιθώρια περαιτέρω μείωσης του φόρου, κυρίως σε ειδικές κατηγορίες κτισμάτων, όπως τα ημιτελή και τα ξενοίκιαστα. Στα πρώτα, υπάρχει σήμερα συντελεστής απομείωσης 0,4, ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις για ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση, ενώ όσον αφορά στα ξενοίκιαστα η βασική εισήγηση είναι για έκπτωση 50%, η οποία πιθανότατα θα συνδέεται, όμως, περιουσιακά ή/ και εισοδηματικά κριτήρια.
Η μεγάλη αλλαγή θα ήταν είτε η γενναία μείωση είτε η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, που σήμερα βαραίνει- ως νέος ΦΑΠ- περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ. Ήδη, ο εν λόγω «διπλός» φόρος έχει δεχθεί καταιγισμό πυρών από την αγορά, καθώς εκτιμάται ότι λειτουργεί ως αντικίνητρο για μεγάλες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων, ενώ συν τοις άλλοις καθιστά ακόμα πιο πολύπλοκο το πλαίσιο φορολόγησης, κρύβοντας και στρεβλώσεις αφού η εφαρμογή του επεκτείνεται και στα οικόπεδα.
Όσον αφορά στη... γη, δηλαδή στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επανεξέταση από μηδενική βάση του τρόπου φορολόγησης τους. Κατ' αρχήν τα οικόπεδα ήταν το... Βατερλό του ΕΝΦΙΑ, αφού πέρα από τα εκτός αντικειμενικού συστήματος όπου έγινε της... τρελής, παρατηρούνται μεγάλες επιβαρύνσεις στα οικόπεδα εντός αστικών περιοχών, όπου σημειωτέον δεν έγινε καμία διορθωτική παρέμβαση. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, όσο παραμένει ακριβή η γη, τόσο θα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το κόστος κατασκευής και μάλιστα σε μια «πεθαμένη» κτηματαγορά και γι' αυτό θα πρέπει να χαμηλώσει σημαντικά το φορολογικό βάρος στα οικόπεδα. Όσο για τα αγροτεμάχια, πυκνώνουν εκ νέου οι φωνές που υποστηρίζουν ότι παρά τη σχετική μικρή τους φορολόγηση, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μέσο παραγωγής και όχι απλά ως γη, άρα θα πρέπει να απαλλαγούν από το φόρο κυρίως οι μικρές εκτάσεις.
Αντίστοιχη είναι η εισήγηση και για τα επαγγελματικά ακίνητα και είναι ενδεικτικά τα αιτήματα από τους ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, που ζητάνε να αντιμετωπίζονται με τα κριτήρια που ισχύουν για τις μεγάλες μονάδες. Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, 4.000 από τις 9.800 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κάμπινγκ της χώρας είναι Ατομικές Επιχειρήσεις και είναι αυτές που κατά κύριο λόγο συνθέτουν τα τοπικά χαρακτηριστικά ενός προορισμού, όμως υπερφορολογούνται ως «κατοικίες».

Ο σχεδιασμός για τις αντικειμενικές

Το... colpo grosso θα ήταν, ωστόσο, η επίσπευση της εξίσωσης εμπορικών- αντικειμενικών αξιών, όπως εισηγούνται σχετικά στον υπουργό Οικονομικών οι υπηρεσίες, βουλευτές και παράγοντες της αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στη ΔΕΘ παραδέχθηκε το πρόβλημα της τεράστιας απόκλισης που υφίσταται σήμερα, αποδίδοντας στην έλλειψη στοιχείων την αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει εδώ και τώρα στην εξομοίωση των τιμών. Σύμφωνα με το πλάνο, που έχει λάβει η ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε το καλοκαίρι, τα μέλη της έχουν όλο το 2015 στη διάθεση τους προκειμένου να καταλήξουν στην καταλληλότερη μεθοδολογία για την παρακολούθηση της αγοράς και την εξίσωση των τιμών, ενώ στη διάρκεια του 2016 θα πρέπει να καταλήξουν στους δείκτες και στη βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιούν για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών με βάση τα ισχύοντα στην αγορά, έτσι ώστε τον Ιανουάριο του 2017 να εφαρμοστεί πλήρως το νέο σύστημα.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται ότι το μεταβατικό διάστημα των 2,5 ετών είναι πολύ μεγάλο αλλά επισημαίνουν, επίσης, ότι η σύντμηση των χρονοδιαγραμμάτων απαιτεί προσοχή, αφού εάν δεν αλλάξει η εικόνα της αγοράς ακινήτων, οι σχετικοί δείκτες θα ενέχουν μεγάλο κίνδυνο στρεβλώσεων. Στην πραγματικότητα, το 2015 θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς εάν δεν αποδώσει η μείωση του συντελεστή μεταβιβάσεων στο 3% και οι επικείμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, δύσκολα θα πάρει μπροστά η κτηματαγορά άρα δύσκολα θα δοθεί εντολή για ταχύτερη εξίσωση αντικειμενικών- εμπορικών τιμών.

Από την εφημερίδα "Παραπολιτικά" που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας με φοβερές προσφορές και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ