Απίστευτο: Έως και πέντε ειδοποιητήρια ΕΝΦΙΑ για τον ίδιο φορολογούμενο

Απίστευτο: Έως και πέντε ειδοποιητήρια ΕΝΦΙΑ για τον ίδιο φορολογούμενο
Αυτό δεν είναι ειδοποιητήριο φόρου. Είναι «μαγική εικόνα» η οποία αλλάζει ανάλογα με το πότε θα πατήσεις το «κουμπί» για να δεις το περιεχόμενό του. Άλλο ποσό δόσης θα δείτε αν μπείτε σήμερα στο Taxis, διαφορετικό τη Δευτέρα, διαφορετικό στις 22 Σεπτεμβρίου, άλλο στο τέλος Οκτωβρίου και επίσης διαφορετικό αν επιχειρήσετε να διορθώσετε και κάποιο λάθος που έχει γίνει στο Ε9. Μπορείτε να το κάνετε σαν παιχνίδι: να τυπώνετε τα διάφορα ειδοποιητήρια και να δείτε ποιο θα είναι αυτό βάσει του οποίου θα πληρώσετε τελικώς. Αν πάλι δεν έχετε διάθεση για παιχνίδια, ακολουθήστε τις ακόλουθες συμβουλές για να λύσετε τον «γρίφο». Έτσι, όπως τα έκανε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ανταποκριθούμε μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και για να πληρώσουμε τον φόρο και για να διορθώσουμε τα λάθη στο Ε9.  

Το πλήρες χρονοδιάγραμμα για το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία του ΕΝΦΙΑ μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ. Περιλαμβάνει όλες τις ημερομηνίες κλειδιά επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε από χθες το fpress.gr (δείτε το ΕΔΩ). Επειδή ακριβώς τα ενδιάμεσα βήματα είναι πολλά εσείς καλό είναι να ακολουθήσετε τις ακόλουθες πρακτικές συμβουλές:

  1. Αν:
  • δεν έχετε μη ηλεκτροδοτούμενο και κενό ακίνητο για το 2013,
  • δεν έχετε οικόπεδο εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών
  • δεν έχετε εισόδημα και περιουσία τέτοια που να δικαιολογεί έκπτωση φόρου (κάτω από 9000 ευρώ και κάτω από 85000 ευρώ αν είστε εργένς κλπ)
  • δεν έχετε κάνει λάθος στο Ε9 σας, θα τυπώσετε το ειδοποιητήριο που θα δείτε στο Taxisστις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό θα είναι εκτός συνταρακτικού απροόπτου και το τελικό

2. Αν έχετε κάνει λάθος στο Ε9 σας, καλό θα είναι να εντοπίσετε από τώρα που βρίσκεται και πώς διορθώνεται ώστε όταν ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisστις αρχές Οκτωβρίου να είστε από τους πρώτους που θα κάνετε τη διόρθωση. Όσο πιο γρήγορα διορθώσετε, τόσο πιο γρήγορα θα βγει το τελικό εκκαθαριστικό σας.

3. Ακόμη και δικαιούστε εκπτώσεων οι οποίες θα εμφανιστούν στο Taxisστο τέλος Οκτωβρίου, καλό θα είναι να πληρώσετε τη δόση του Σεπτεμβρίου όσο το δυνατόν νωρίτερα. Είναι η πρώτη φορά που θα πρέπει να πληρωθεί ένας φόρος από 6,2 εκατομμύρια άτομα και οι ουρές στις τράπεζες που θα σχηματιστούν ειδικά μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, θα είναι τεράστιες.

4. Αν από τη διόρθωση λάθους συνειδητοποιήσετε ότι ο φόρος θα μειωθεί πάνω από 300 ευρώ να είστε προετοιμασμένοι. Θα σας καλέσουν στην εφορία για έλεγχο με τα χαρτιά των ακινήτων για να αποδείξετε ότι δικαιούστε αυτή τη μείωση.

5. Αν έχετε οικόπεδο εκτός αντικειμενικού συστήματος, καλό θα είναι περιμένετε να δείτε το δοσολόγιο της 22 Σεπτεμβρίου καθώς οι διαφορές στον φόρο μπορεί να είναι τεράστιες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ