Έρχεται χαράτσι δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω …email

Έρχεται χαράτσι δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω …email
Φόρο και για τον …αέρα που κυκλοφορεί πάνω από το σπίτι τους θα αρχίσουν να πληρώνουν από τον Αύγουστο οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς μετά τα τελικά …ρεκτιφιέ του σχετικού νόμου, ξεκινά η είσπραξή του. Είτε κατέχουν οικόπεδο, είτε αγροτεμάχιο είτε «αέρα» (ή δικαίωμα υψούν επί το επιστημονικότερο) θα πρέπει να πληρώσουν φόρο κατοχής, γνωστό και ως ΕΝΦΙΑ.

Με τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να χρυσώσει σήμερα το χάπι καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει:

  1. Ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Όποιος αρχίσει να πληρώνει Αύγουστο θα τελειώσει Γενάρη και όποιος πληρώσει Σεπτέμβρη την πρώτη δόση, θα ολοκληρώσει Φεβρουάριο.
  2. Ότι θα υπάρξει η δυνατότητα μέχρι τον Νοέμβριο για τους φορολογούμενους να διορθώσουν το εκκαθαριστικό που θα παραλάβουν, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Η διόρθωση θα γίνει (εννοείται) ηλεκτρονικά αλλά δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου. Φεβρουάριο θα τελειώσουν όλα. Επίσης, όποιος μέσω της διόρθωσης επιδιώξει να «σβήσει» φορολογικό βάρος, αυτομάτως θα παραπέμπεται για έλεγχο.

Το τι ακριβώς θα συμβαίνει ανά περίπτωση, το περιγράφει απόφαση της γενικής γραμματείας εσόδων:

  • Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό για καταβολή, βεβαιώνεται το οφειλόμενο ποσό και καταβάλλεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
  • Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αύξηση του χρεωστικού αποτελέσματος, βεβαιώνεται η επιπλέον διαφορά και καταβάλλονται τα οφειλόμενα ποσά της αρχικής και της τροποποιητικής δήλωσης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
  • Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει μείωση του χρεωστικού αποτελέσματος ή μηδενικό αποτέλεσμα, μειώνεται, με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης, η αρχική βεβαίωση κατά το ποσό της διαφοράς (αρχικά οφειλόμενο ποσό-τελικά οφειλόμενο ποσό) και καταβάλλεται το εναπομένον υπόλοιπο αυτής, σύμφωνα με την αρχική βεβαίωση. Δηλαδή παραμένει ο αριθμός των αρχικών δόσεων και μειώνεται αναλογικά το ποσό της κάθε μίας εξ αυτών.
  • Η ίδια διαδικασία ακολουθείται για κάθε επόμενη τροποποιητική δήλωση λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τελευταίας τροποποιητικής."
  1. Η ειδοποίηση των φορολογουμένων, θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η σχετική απόφαση έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Η αποστολή των emailθα ξεκινήσει πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο με ρυθμό μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ημερησίως. Βάσει της απόφασης, δεν δικαιούται κανένας πολίτης να επικαλεστεί άγνοια ή μη λειτουργία του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου καθώς δόθηκε χρονικό περιθώριο ενός μήνα στους φορολογούμενους να γνωστοποιήσουν τη σωστή διεύθυνσή τους.

Παρεμβάσεις αναμένονται και στη διαδικασία υπολογισμού του φόρου. Θα αφορά κυρίως σε οικόπεδα εντός σχεδίου (σ.σ σε κάποιες περιπτώσεις εν υπάρχει Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου ο οποίος και θα οριστεί να είναι 0,6) και σε περιπτώσεις ακινήτων για τα οποία η ΓΓΠΣ δεν διαθέτει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ