Τι θα πάθεις αν κάνεις εκπρόθεσμα τη φορολογική σου δήλωση

Τι θα πάθεις αν κάνεις εκπρόθεσμα τη φορολογική σου δήλωση
«Μία και σήμερα». Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η παράταση να δοθεί στο ’90 καθώς υπολείπονται περίπου 400.000 δηλώσεις αλλά ποιος μπορεί να είναι σίγουρος; Σε κάθε περίπτωση, συλλέξαμε, τις συνέπειες που θα υποστείτε αν δεν ανταποκριθείτε εμπρόθεσμα στη δήλωσή σας. Είναι τόσες πολλές που θα πειστείτε να σπεύσετε έστω και την τελευταία στιγμή.

Συνέπεια 1η: Στις εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις δαπανών. Αυτό σημαίνει πρόστιμο. Το πρόστιμο υπολογίζεται με συντελεστή 22% φέτος (από 10% πέρυσι) επί της αξίας των αποδείξεων που θα έπρεπε να ενσωματωθούν στη δήλωση. Πώς υπολογίζονται οι αποδείξεις; Με συντελεστή 25% επί του φορολογητέου εισοδήματος. Άρα αν κάποιος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ, οι αποδείξεις είναι 5000 ευρώ και το πρόστιμο είναι 1100 ευρώ.

Συνέπεια 2η: Επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής της φορολογικής δήλωσης το οποίο ανέρχεται στα 100 ευρώ

Συνέπεια 3η: Στον φόρο (εφόσον το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό) επιβάλλεται προσαύξηση με ετήσιο συντελεστή 8,5%. Δηλαδή κάθε μήνα που περνάει μέχρι την πληρωμή (και μία ημέρα ισοδυναμεί με έναν μήνα) επιβάλλεται προσαύξηση λίγο χαμηλότερη από 1%

Συνέπεια 4η: Ο φορολογούμενος χάνει το δικαίωμα να διεκδικήσει το κοινωνικό μέρισμα. Σε αυτή την κατηγορία, κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι το τέλος Ιουνίου, το αίτημά τους απορρίφθηκε με βάση τα εισοδήματα του 2012 αλλά μπορεί να εγκριθεί με βάση τα εισοδήματα του 2013. Η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, δεν θα γίνει διερεύνηση από τις υπηρεσίες για το αν θα πρέπει να δοθεί το μέρισμα ή όχι. Η ημερομηνία καταβολής εφόσον δεν δοθεί παράταση, είναι η 29η Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ