Όλα τα σενάρια για τις προθεσμίες των δηλώσεων

Όλα τα σενάρια για τις προθεσμίες των δηλώσεων
Η πληροφορία είναι έγκυρη: την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών έβγαζε ανακοίνωση για να ενημερώσει ότι η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης θα εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου, στο υπουργείο Οικονομικών ήταν σε εξέλιξη κλειστή σύσκεψη για να οριστεί η νέα προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε προειδοποιητική ανακοίνωση υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου. Σημαίνει αυτό ότι δεν θα υπάρξει παράταση; Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και ας στέλνει προειδοποιητικές επιστολές το υπουργείο Οικονομικών. Γιατί δεν την …πιστεύουμε την ανακοίνωση; Για δύο λόγους. Ο πρώτον είναι το βεβαρημένο παρελθόν.

Τα ίδια έκανε η Καραγιώργη Σερβίας και με τη δήλωση του Ε9. Τι μας έλεγαν στις 27 Μαϊου; Αντιγράφουμε από τη σχετική ανακοίνωση: «Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, υπενθυμίζει ότι η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής της Δήλωσης Ακινήτων Έτους 2014 (Δήλωση Ε9) είναι η 30η Μαΐου 2014. Καλούμε όλους τους φορολογούμενους που έχουν υποχρέωση υποβολής της δήλωσης να το πράξουν έγκαιρα ώστε να αποφύγουν τυχόν πρόστιμα».

Και τι μας είπαν στις 30 Μαϊου;

«Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι, λόγω της εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ για πρώτη φορά, οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, οι οποίες θα υποβληθούν μέχρι την έκδοση των εκκαθαριστικών-δηλώσεων του φόρου στα μέσα Ιουνίου, με βάση νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί για ψήφιση, δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα».

Τα ίδια τώρα και με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος: Τι μας είπαν την Παρασκευή:

«Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους να σπεύσουν και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση εντός των υπαρχουσών προθεσμιών, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 3 εκατομμύρια δηλώσεις και εκκρεμούν ακόμη περίπου 2,8 εκατομμύρια».

Ας υποθέσουμε ότι αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομικών εννοεί αυτό που λέει. Το ζήτημα είναι άλλο. Μπορεί τεχνικά το σύστημα του Taxisνα αντέξει το πλήθος των δηλώσεων; Η απάντηση είναι όχι. Το ημερήσιο ρεκόρ υποδοχής δηλώσεων μέχρι στιγμής για το Taxisείναι οι 160.000 δηλώσεις και επιτεύχθηκε πέρυσι. Φέτος, δεν έχει υπάρξει ημέρα κατά την οποία οι δηλώσεις να ξεπερνούν τις 125.000. Δύο λοιπόν είναι τα ενδεχόμενα:

  1. Το υπουργείο Οικονομικών να κλείσει το σύστημα στις 30 Ιουνίου αφήνοντας δύο εκατομμύρια Έλληνες να χαρακτηριστούν εκπρόθεσμο. Αυτό δεν είναι τόσο απλό. Διότι με βάση τον νόμο, στις εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις που σημαίνει ότι οι εκπρόθεσμοι να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το 2,5% του εισοδήματός τους συν τις προσαυξήσεις επί των φόρων.
  2. Να ανακοινωθεί η παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ