Τα ΑΦΜ μας στη …φόρα

Τα ΑΦΜ μας στη …φόρα
Στη δημοσιότητα δίνει το υπουργείο Οικονομικών τη φορολογική «ταυτότητα» ενός εκατομμυρίου φορολογουμένων. Δείτε πώς και πότε  

Με προσθήκη στη φορολογική νομοθεσία η οποία έγινε χθες το βράδυ με τροπολογία, επιτρέπεται η ανάρτηση στο διαδίκτυο μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων όλων των «επαγγελματικών στοιχείων» των φορολογουμένων. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος –με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ανακοινωθούν- θα μπορεί να δει:

  1. Τον ΑΦΜ
  2. Το αντικείμενο εργασιών,
  3. Την ημερομηνία έναρξης εργασιών
  4. Την ημερομηνία λήξης εργασιών
  5. Την επαγγελματική εγκατάσταση των νομικών προσώπων, ή νομικών

Η νομοθετική διάταξη που ανοίγει τον δρόμο για τη δημοσίευση των ΑΦΜ έχει ως εξής:

«Επιτρέπεται μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας, συναρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), η δημοσίευση του ΑΦΜ, του αντικειμένου των εργασιών, της ημερομηνίας έναρξης και λήξης εργασιών και της επαγγελματικής εγκατάστασης των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, καθώς και κάθε φυσικού προσώπου με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Η περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του προηγούμενου εδαφίου γίνεται πάντοτε με την επιφύλαξη της τήρησης των διατάξεων για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ν.2472/1997, Α’ 50), όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν»

Πριν από καιρό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είχε ξαναθέσει . σε λειτουργία αντίστοιχη υπηρεσία. Τότε, για την ευκολία των επαγγελματιών, είχε ανοίξει μια ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis, η οποία επέτρεπε στους χρήστες να αντλούν πληροφορίες για την «φορολογική ταυτότητα» των επαγγελματιών με τους οποίους επρόκειτο να συνεργαστούν. Όμως, η εφαρμογή έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης επιτήδειων οι οποίοι με ειδικό λογισμικό, κατάφεραν να υφαρπάξουν τα δεδομένα από τη ΓΓΠΣ. Πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις η ηλεκτρονική «κλοπή» ώστε η ΓΓΠΣ αναγκάστηκε να αποσύρει την ηλεκτρονική εφαρμογή παρά τις εντονότατες αντιδράσεις λογιστών, και επαγγελματιών οι οποίοι έχασαν ένα χρήσιμο «εργαλείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ