Αντιδρά ο ΣΜΕΧΑ στην πρόσφατη εγκύκλιο του Υπ. Οικονομικών

Αντιδρά ο ΣΜΕΧΑ στην πρόσφατη εγκύκλιο του Υπ. Οικονομικών
Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) προκαλεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών η οποία χαρακτηρίζει ως επιτηδευματίες τους Έλληνες επενδυτές.


Όπως αναφέρει ο ΣΜΕΧΑ η εμμονή του Υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας να χαρακτηρίζονται οι Έλληνες επενδυτές "επιτηδευματίες" είναι πρωτοφανής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο, άλλωστε υπάρχει σαφής ερμηνεία από την Ευρωπαϊκή Οδηγία (MiFID) περί των «ειδικών επενδυτών» με συγκεκριμένα κριτήρια.
Επίσης, τονίζει, ότι δεν είναι δυνατόν ο χαρακτηρισμός ενός επενδυτή ως επαγγελματία από πλευράς επενδυτικού προφίλ σύμφωνα με την MiFiD να μπερδεύεται με τον χαρακτηρισμό του ως επιτηδευματία από πλευράς φορολογίας. Είναι πρωτοφανές και δείχνει άγνοια των νόμων και των κανονισμών του χρηματοπιστωτικού χώρου.
Ακόμη, ο ΣΜΕΧΑ επισημαίνει ότι σε καμιά χώρα επίσης δεν υπάρχουν διπλοί φόροι (εδώ στην Ελλάδα τριπλοί φόροι): α) συναλλαγών, β) υπεραξίας, γ) επιτηδευματία.
Σύμφωνα με τον ΣΜΕΧΑ η στάση του υπουργείου οδηγεί σε υπέρ-φορολόγηση στη μοναδική μέχρι στιγμής πραγματική πύλη εισόδου κεφαλαίων στην Ελλάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μετακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό, ενώ ο χαρακτηρισμός ενός επενδυτή ως επιτηδευματία έχει επιπλέον δυσμενείς επιπτώσεις στα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα και δημιουργεί προβλήματα σε μισθωτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ