Επενδύεις σε μετοχές, παράγωγα και ομόλογα; Δες αν θα βγάλεις «βιβλία»

Επενδύεις σε μετοχές, παράγωγα και ομόλογα; Δες αν θα βγάλεις «βιβλία»
Το «μυστήριο» που καλά κρατεί εδώ και μήνες σχετικά με το κατά πόσο αυτοί που κάνουν περισσότερες από τρεις συναλλαγές στο χρηματιστήριο θα θεωρούνται επιτηδευματίες λύνεται. Υπουργική απόφαση θεσπίζει κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληροί ο επενδυτής για να αντιμετωπίζεται ως επιτηδευματίας και να υποχρεώνεται να τηρεί βιβλία και –φυσικά- να φορολογείται με συντελεστή 26% ή 33%.

Επιτηδευματίες –που σημαίνει ότι θα μπλέκουν με τον ΟΑΕΕ και την εφορία- θα θεωρούνται, βάσει της υπουργικής απόφασης που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης- όσοι πληρούν –αθροιστικά- τα ακόλουθα δύο κριτήρια:

α) να έχουν πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 συναλλαγές επί των τίτλων, συνολικής αξίας τουλάχιστον διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων και

β) η αξία χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.

Όπως αναφέρεται και στην απόφαση, θα είναι ευθύνη των χρηματιστηριακών να γνωστοποιούν τα στοιχεία για τις συναλλαγές αλλά και για τα ποσά που υπάρχουν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς.

Το μυστικό υλοποίησης της απόφασης, κρύβεται στο ποιες συναλλαγές θα λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να κριθεί αν πληρούνται τα κριτήρια ή όχι. Η υπουργική απόφαση παραπέμπει στο άρθρο το οποίο απαριθμεί τις ακόλουθες συναλλαγές:

α) μετοχές σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά,
β) μετοχές εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον μισό τοις εκατό (0,5%) και οι μεταβιβαζόμενες μετοχές έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής,
γ) μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες,
δ) κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα,
ε) παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Αν η απόφαση ερμηνευτεί ότι εξαιρούνται οι πράξεις επί μετοχών εισηγμένων εταιριών εφόσον δεν αντιστοιχούν στο 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου (που αυτό είναι και το πιθανότερο καθώς η απόφαση παραπέμπει ρητά στο άρθρο του νόμου το οποίο ανανεώθηκε πρόσφατα με τον πολυνόμο) οι παροικούντες την λεωφόρο Αθηνών που θα μπλέξουν με τα βιβλία της εφορίας θα είναι ελάχιστοι. Διαφορετικά, ο σώζων εαυτόν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ