Τα deals που αναμένουν το κλείσιμο της αξιολόγησης

Τα deals που αναμένουν το κλείσιμο της αξιολόγησης
Μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες, είναι στο παρά πέντε αναμένοντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διαμόρφωση ενός πιο σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος που θα αυξήσει τις αποτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η αβεβαιότητα κοστίζει στις επιχειρήσεις καθώς αποθαρρύνει τους επενδυτές και αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης αλλά και τη διάθεσή τους να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Όσο η περίοδος αβεβαιότητας επιμηκύνεται οι επιχειρήσεις αναστέλλουν επενδυτικά σχέδια και είναι σε επιφυλακή για τα χειρότερα σενάρια. Αντίθετα αν η αβεβαιότητα φύγει και δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση, το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών θα οδηγήσει σε τελικές συμφωνίες. Όσο υπάρχει μια γενικευμένη ανασφάλεια και όλα κάθε τόσο αλλάζουν- σήμερα η αξιολόγηση κλείνει, αύριο όμως ανοίγει- είναι προφανές ότι επενδυτές δεν έρχονται αφού δεν δίνεται το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα βάσανά της και ότι έχει μπει σε τροχιά κανονικότητας.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της KPMG κ. Μάριος Κυριάκου, «Μπορεί και τώρα να βλέπουμε κάποιες συμφωνίες να κλείνουν, αλλά πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, μικρού μεγέθους ή ευκαιρίες. Οι μεγάλες συμφωνίες και οι μεγάλες εταιρείες για να αποφασίσουν να επενδύσουν θέλουν ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και μια κυβέρνηση θετικά προσκείμενη στους επενδυτές. Το πρόβλημα με την κυβέρνηση αυτή, δεν είναι μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης, που σέρνεται στο χρόνο παρασύροντας σε καθοδικό κύκλο την οικονομία, αλλά το σύνολο των πολιτικών της που με κάθε τρόπο αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Αν θέλουμε επενδύσεις η στάση της κυβέρνησης πρέπει να αλλάξει».

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ. Η διαμόρφωση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που βλέπουν να αλλάζουν οι αποτιμήσεις τους προς τα κάτω ή προς τα πάνω ανάλογα με τις επιλογές της κυβέρνησης.
Βιοιατρική. Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά την κρίση, επενδύοντας κάθε χρόνο σε νέα διαγνωστικά πραγματοποιώντας προσλήψεις και αυξάνοντας τα μεγέθη της. Το 2016 ολοκλήρωσε επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ για 6 νέα διαγνωστικά κέντρα ενώ για φέτος σχεδιάζει τη δημιουργία επιπλέον 10 νέων σημείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφόσον σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον. Όπως αναφέρει ο κ. Ευ. Σπανός Πρόεδρος της Βιοϊατρικής, «η εταιρεία έχει τραβήξει πολλές φορές το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Σήμερα εξετάζουμε τρεις προτάσεις εξαγοράς μεγάλου ποσοστού στην εταιρεία μας, μπορεί να είναι 49% ή ακόμη και 51% -ίσως με ανταλλαγή μετοχών- από κορυφαίους ομίλους υγείας από Γερμανία και ΗΠΑ και από ένα αγγλικό fund. Για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε απόφαση, περιμένουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού οι προοπτικές, η αξία και η αποτίμηση της εταιρείας θα αλλάξει ριζικά αν το οικονομικό περιβάλλον σταθεροποιηθεί και η Ελλάδα δώσει το μήνυμα ότι είναι μια χώρα με προοπτική».

ΕΛΠΕ. Επαφές με παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας όπως την ExxonMobil, αλλά και με άλλους διεθνείς παίκτες πραγματοποιούν τα ΕΛΠΕ προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού σε μακροπρόθεσμα projects. Για να ολοκληρωθούν όμως τέτοιου είδους συμφωνίες απαιτείται μια χώρα με σταθερότητα, ώστε να είναι ελκυστική για να τοποθετήσουν μεγάλα κεφάλαια. «Το πιο σημαντικό απ’ όλα, δεν είναι να πεισθούν ότι κάποια θαλάσσια «οικόπεδα» στην Ελλάδα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά να πεισθούν ότι απέναντί τους έχουν ένα σοβαρό συνομιλητή» αναφέρει συχνά ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Γ.Στεργιούλης. Οι συμφωνίες που αφορούν την από κοινού με τα ΕΛΠΕ έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ωστόσο μπορεί να «παγώσουν» όσο συνεχίζει να σέρνεται η αξιολόγηση, αφού η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Αλουμίνιο Ελλάδας. Χωρίς αμφιβολία αποτελεί τη μεγαλύτερη κρυμμένη υπεραξία του ομίλου Μυτιληναίου μια εταιρεία που έχει να δώσει πολλά στον όμιλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από ξένους ομίλους για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, και το διαμάντι του ομίλου θα λάμψει όταν οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας το επιτρέψουν και η εταιρεία αποτιμηθεί ακόμη υψηλότερα, χωρίς να επιβαρύνεται από το προφίλ της χώρας.
Ο Όμιλος Μυτιληναίος πίστεψε στη δυναμική της ΑτΕ και πολλαπλασίασε την αξία της στα τελευταία δέκα χρόνια με 600 εκατ. επενδύσεων που μετασχημάτισαν την Αλουμίνιον της Ελλάδος σε μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου διεθνώς και στη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα στην Ε.Ε. Τη δεκαετία που πέρασε ολοκληρώθηκε το δεκαετές επενδυτικό πλάνο του ομίλου που έχει ανεβάσει την παραγωγικότητα του εργοστασίου, στους 820.000 τόνους αλουμίνας και 180.000 τόνους αλουμίνιο, συμβάλλοντας έτσι ώστε να οδηγηθεί όλος ο κλάδος του αλουμινίου σε ρεκόρ εξαγωγών.
Η εταιρεία πραγματοποίησε δυο διετή σκληρότατα προγράμματα περιορισμού του κόστους που δεν είχαν προηγούμενο σε κανένα άλλο εργοστάσιο στον κόσμο και κατάφερε σε 5 χρόνια να περιορίσει το κόστος παραγωγής των προϊόντων κατά 50%, και σήμερα είναι η αποδοτικότερη βιομηχανία αλουμινίου της Ευρώπης. Σήμερα η παλιά επένδυση του 1963 έγινε το παγκοσμίως γνωστό μεταλλουργικό κέντρο του Αγίου Νικολάου, αφετηρία για τη νέα εποχή. Η αλουμίνα που παράγεται εδώ συγκαταλέγεται μεταξύ των 3 ανταγωνιστικότερων στον κόσμο και μακράν η ανταγωνιστικότερη στην Ευρώπη.
Η εκτόξευση της ΑτΕ στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας αντικατοπτρίζει την σημαντική της συνεισφορά στην ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας και τη συμβολή της στην προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Αποτελεί παράδειγμα ελληνική ανταγωνιστικής βιομηχανίας, που διεκδικεί δεσπόζουσα θέση στο διεθνές περιβάλλον και τραβάει τα βλέμματα των επενδυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ