Που συμφωνούμε - που διαφωνούμε με τους δανειστές: τα ανοικτά και τα κλειστά μέτωπα

Που συμφωνούμε - που διαφωνούμε με τους δανειστές: τα ανοικτά και τα κλειστά μέτωπα
Σε ποια "μέτωπα" υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το "κουαρτέτο" και ποια μέτωπα παραμένουν ανοικτά; Που "κλειδώνει" ο λογαριασμός για μετά το 2019; Ποιες υποχωρήσεις έγιναν και τι "κερδίζει" η ελληνική πλευρά;

Υπό το βάρος των πολλαπλών αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία –επιστροφή στην ύφεση, αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, αύξηση κόκκινων δανείων, μείωση καταθέσεων, αναζωπύρωση της ανεργίας- η κυβέρνηση άρχισε από χθες να εκπέμπει θετικά μηνύματα περί «βέβαιης τεχνικής συμφωνίας» μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη γίνει μια σημαντική υποχώρηση από ελληνικής πλευράς: αποδεχόμαστε ότι ο λογαριασμός των μέτρων για την περίοδο μετά το 2018 παραμένει στο 2% του ΑΕΠ και ούτε ένα σεντ λιγότερο. Η ρητορική των τελευταίων ημερών ότι «το 2% που ζητάει το ΔΝΤ είναι η αφετηρία και υπάρχουν περιθώρια μείωσης στο 1,5-1,8%- φαίνεται να ανατρέπεται με αποτέλεσμα το «καθαρό» ποσό που θα πρέπει να προκύψει από μείωση συντάξεων και περικοπή αφορολογήτου να «κλειδώνει» στα 3,6 δις. ευρώ. Εκτός όμως από αυτή τη σημαντική υποχώρηση, έχει γίνει και… αφαίρεση ενοτήτων από την τεχνική συμφωνία. Όλα τα βασικά «μέτωπα» που παραμένουν ανοικτά, δεν περιλαμβάνονται στο staff level agreement όπως ξεκαθάριζε στη 1 τα ξημερώματα ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το περίφημο SLA –η υπογραφή του οποίου θεωρείται πλέον περίπου δεδομένη από την ελληνική πλευρά- δεν περιλαμβάνει:

1. Τα εργασιακά τα οποία, όπως διευκρινίστηκε χθες, είναι «και μέσα και έξω» από το SLA. Είναι προφανώς μέσα διότι αποτελούν το βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, αλλά είναι και έξω λόγω της άκαμπτης στάσης που τηρεί το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή, πρόοδος στα εργασιακά δεν υπάρχει και το μόνο που διατυπώνεται είναι ελπίδες για πρόοδο μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

2. Τα μέτρα για την περίοδο μετά το 2019. Tο SLA εμπεριέχει όλες τις παρεμβάσεις εντός του 3οου μνημονίου, διευκρίνιζε μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας τα ξημερώματα, θέτοντας με αυτό τον τρόπο εκτός της τεχνικής συμφωνίας τη μείωση των συντάξεων, τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και όλο το «πακέτο» με τα αντίμετρα. Πρόκειται προφανώς για μια «ερμηνεία» καθώς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο από το 2017 μέχρι το 2021, αποτελεί τμήμα της β’ αξιολόγησης και κατά συνέπεια του 3ου μνημονίου.

Τι έχει μείνει «μέσα» στο SLA; Το δημοσιονομικό κενό για το 2018 για το οποίο υπάρχει συμφωνία (σ.σ μένει να φανεί στην πράξη ποιες από τις παρεμβάσεις που είχαν συζητηθεί στο πλαίσιο της αλλαγής των κοινωνικών δαπανών θα υλοποιηθούν), ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, τα ενεργειακά (σ.σ σε αυτά υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που όμως αναμένεται να λυθούν).

Πέρα πάντως από αυτά τα «μέσα-έξω» στην τεχνική συμφωνία, το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι από τη Δευτέρα καταγράφεται μια «στροφή» στις διαπραγματεύσεις και μια προσπάθεια να γίνει λόγος για σαφή πρόοδο μέχρι τις 20 Μαρτίου και το κρίσιμο Eurogroup. To αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία και ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτής, παραμένει ακόμη ανοικτό. Άλλωστε, και χθες το βράδυ, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ήταν σαφής όταν έλεγε ότι «υπάρχουν 3-4 πολιτικά θέματα προς επίλυση».

Οι εκπρόσωποι των θεσμών παραμένουν και σήμερα στην Αθήνα ενώ η νέα συνάντηση σε επίπεδο επικεφαλής, είναι προγραμματισμένη για τις 3 το μεσημέρι. Στόχος παραμένει να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες μέχρι τις 20 Μαρτίου «και να αισθανθεί ένας κόσμος ότι έχει γίνει το σημαντικό βήμα» όπως έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά το τέλος των χθεσινών διαπραγματεύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ