«Κόφτη» και στο ...δημόσιο φέρνουν οι δανειστές

«Κόφτη» και στο ...δημόσιο φέρνουν οι δανειστές
«Κόφτη» και στο δημόσιο ο οποίος θα οδηγεί σε μείωση των προσλήψεων ή ακόμη και περικοπές μισθών βάζουν δια της πλαγίας οδού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές.

Και αυτό καθώς στο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου που παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017 – 2020 - η υπερψήφιση του από την Βουλή αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης- συγκεκριμένα όρια για την ετήσια μισθολογική δαπάνη αλλά και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε περίπτωση που ο στόχος για τις μισθολογικές δαπάνες δεν επιτευχθεί η κυβέρνηση υποχρεούται να προχωρά στις απαραίτητες διορθώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο διορθώσεις μπορούν να γίνουν είτε περιορίζοντας τις προσλήψεις και αλλάζοντας τον κανόνα που ισχύει για την αναλογία αποχωρήσεων / προσλήψεων είτε μέσω περικοπών στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως για το τρέχον έτος ισχύει ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων και σύμφωνα με το κείμενο των δανειστών το 2017 θα αλλάξει σε 1 προς 4 και το 2018 σε 1 προς 3.

Τέλος να σημειώσουμε πως η ετήσια μισθολογική δαπάνη του δημοσίου το 2015 ανήλθε σε 21,4 δις ευρώ ή 12,2% του ΑΕΠ όταν στην Ευρωζώνη τοαντίστοιχο ποσοστό ήταν 10,2% , ενώ με την αφαίρεση των κοινωνικών εισφορών έπεφτε στα 15,8 δις ευρώ ή 9%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ