Κινδυνεύουν 16.000 θέσεις τραπεζιτών στη Σουηδία

Κινδυνεύουν 16.000 θέσεις τραπεζιτών στη Σουηδία
Περίπου 16.000 θέσεις εργασίας θα θέσει σε κίνδυνο στη Σουηδία ένας νέος προγραμματισμένος φόρος που εστιάζει στην χρηματοοικονομική βιομηχανία, σύμφωνα με την Ένωση Σουηδών Τραπεζιτών.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, τα περιουσιακά στοιχεία των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών στη Σουηδία έχουν τέσσερις φορές το μέγεθος της οικονομίας. Οι αρμόδιες αρχές έχουν προτείνει έναν νέο φόρο επί των μισθών, ο οποίος σύμφωνα με την Ένωση μπορεί να οριστεί στο 15% των μισθών του χρηματοοικονομικού τομέα.

Η βιομηχανία επανειλημμένως προειδοποίησε πως η επιβολή ενός τέτοιου φόρου θα εξαναγκάσει τις τράπεζες να μεταφέρουν θέσεις εργασίας εκτός Σουηδίας και, αντ' αυτής, να βασιστούν περισσότερο σε χώρες με χαμηλότερες αποδοχές εργαζομένων, όπως είναι τα κράτη της Βαλτικής.

Ο Bjoern Wahlroos, πρόεδρος της Nordea Bank, υπογράμμισε αυτόν τον κίνδυνο από όταν η κυβέρνηση άρχισε για πρώτη φορά να συζητά γύρω από το φόρο αυτό. Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών, Magdalena Andersso, έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι οι σουηδικές τράπεζες είναι αρκετά κερδοφόρες και έχουν τα περιθώρια να καλύψουν την επιπρόσθετη φορολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ