Ιδού γιατί δεν πρέπει να προσλαμβάνετε φίλους στη δουλειά σας

Ιδού γιατί δεν πρέπει να προσλαμβάνετε φίλους στη δουλειά σας
Οι υπάλληλοι της εταιρίας σας είναι αυτοί που θα σας φέρουν πιο κοντά στην επιτυχία ή στην αποτυχία. Γι αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή σας. Και πολλές φορές οι φιλίες δεν κάνουν καλό στο επαγγελματικό περιβάλλον. Για ποιο λόγο;

Ο Peter LeSaffre, ιδρυτής, πρόεδρος και CEO της Fusion Worldwide απαντά στο αμερικάνικο Fortune στο ερώτημα «Τι να πείτε στους φίλους σας όταν σας ζητάνε να τους προσλάβετε», σύμφωνα με το fortunegreece.com.

«Η πρόσληψη φίλων θα οδηγήσει σε αδιέξοδο» λέει χαρακτηριστικά. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ημέρα που αρκετοί επιχειρηματίες προσέλαβαν φίλους τους ήταν η ημέρα που σταμάτησαν να είναι και φίλοι.

Όταν η σχέση αλλάζει από φιλική σε επαγγελματική, έρχονται μαζί και οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις – ανεξάρτητα με το πόσο καλή σχέση έχετε εκτός γραφείου.

Από εκεί που περνούσατε μαζί τα Σαββατοκύριακα, πλέον θα βρίσκεστε τις Δευτέρες στο meeting room. Και οι γραμμές θα είναι πλέον τόσο λεπτές που εύκολα θα υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Σκεφτείτε, αν οι φίλοι που γίνονται εργαζόμενοι δεν αποδίδουν στη δουλειά τους, οι εργοδότες θα αναγκαστούν να προβούν σε παρατηρήσεις κάτι που μπορεί να παρεξηγηθεί απ’ τους εργαζόμενους – φίλους και πάει λέγοντας.

Το ίδιο γίνεται και με τις μειώσεις μισθών ή και απολύσεις όταν εμπλέκονται τα φιλικά με τα επαγγελματικά – είναι πολύ εύκολο να νιώσουν πώς ο φίλος τους δε του υποστήριξε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο επαγγελματικό λάθος: να αναγκαστεί οι εργοδότης να επιλέξει μεταξύ ενός φίλου και της επιχείρησης που έχει εργαστεί τόσο σκληρά για να χτίσει.

Όταν προσλαμβάνεις φίλους, το να θέσεις στόχους εξ αρχής είναι το κλειδί, διαφορετικά, τα όρια θα είναι θολά και οι διαχωριστικές γραμμές θα πατιούνται εύκολα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπειρία απ’ την πρόσληψη φίλων έχει αποδειχθεί απογοητευτική, ενώ η συνεργασία με την οικογένεια αντίθετα στεφόταν πάντα με επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ