Δείτε ποια επαγγέλματα πουλάνε για να αυξήσετε τις πιθανότητες να βρείτε δουλειά

Δείτε ποια επαγγέλματα πουλάνε για να αυξήσετε τις πιθανότητες να βρείτε δουλειά
Πιστεύετε ότι το επάγγελμα που σπουδάσατε είναι αυτό που θα σας προσφέρει πολλά χρήματα; Λάθος. Συμβαίνει και αυτό αλλά σε λίγες περιπτώσεις. Πολλοί είναι αυτοί που ακολούθησαν άλλο δρόμο και πέτυχαν.

Στην εύρεση εργασίας δεν μετράει μόνο να ψάχνεις κάτι παρεμφερές με την ειδικότητα σου αλλά να μπορείς να νιώσεις τον σφυγμό της αγοράς. Δηλαδή ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση στην χώρα - περιοχή που μένεις.

Για παράδειγμα, οι περισσότερες θέσεις εργασίας παρατηρούνται στο χώρο των πωλήσεων, όπου όμως υπάρχουν τα λιγότερα βιογραφικά, άρα εδώ έχουμε υπερβάλλουσα ζήτηση προσωπικού. Φαίνεται ότι όσοι ασχολούνται με πωλήσεις, είναι γενικά τακτοποιημένοι και δεν ψάχνουν για νέα δουλειά, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν για στελέχη πωλήσεων και δεν βρίσκουν.

Το ίδιο συμβαίνει και με την τεχνολογία και την πληροφορική.Ενας προγραµµατιστής µε 2-3 χρόνια προϋπηρεσία µπορεί να αµείβεται ακόµη και µε το διπλάσιο του βασικού µισθού. Οι ετήσιες αµοιβές ενός αναλυτή µπορεί να ξεπερνούν τις 40-50.000 ευρώ ετησίως, ενώ µια αγγελία που «ανεβαίνει» µπορεί να δέχεται έως και 45% λιγότερα βιογραφικά από τον µέσο όρο της αγοράς. Ακόµη και στην Ελλάδα, ο κλάδος της πληροφορικής είναι ίσως ο µοναδικός στον οποίο ο εργαζόµενος µπορεί να έχει το... πάνω χέρι έναντι του εργοδότη, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα να παζαρέψει µε αξιώσεις τις αποδοχές του. Πέρα από τις όποιες ευκαιρίες απασχόλησης µπορούν να προκύψουν από τις συνεχιζόµενες επενδύσεις στον κλάδο, η πληροφορική ενσωµατώνει και άλλα πλεονεκτήµατα: η γλώσσα προγραµµατισµού είναι διεθνής και η τηλε-εργασία εύκολη. Αρα, κάλλιστα µπορεί να διεκδικήσει κάποιος δουλειά και εκτός Ελλάδας, χωρίς να είναι απαραίτητη η µετεγκατάσταση.

Όπως και ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας.Οι εκτιµήσεις (ΣΕΒ-McKinsey) µιλούν για δηµιουργία τουλάχιστον 200.000 θέσεων εργασίας µέσα στην επόµενη δεκαετία και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στις αφίξεις αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για επιβεβαίωση της πρόβλεψης. Εκτός από το θετικό ισοζύγιο που καταγράφει η Εργάνη του υπουργείου Εργασίας (σ.σ. αυτό δείχνει ότι οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις σε επίπεδο έτους), πλεονέκτηµα θεωρείται και το γεγονός ότι ο κλάδος δίνει ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους χωρίς εργασιακή εµπειρία. Οι πιθανότητες εξεύρεσης δουλειάς είναι περισσότερες, καθώς «µια αγγελία τουρισµού λαµβάνει 50% λιγότερα βιογραφικά από τον µέσο όρο στην αγορά εργασίας», όπως σηµειώνει ο διευθύνων σύµβουλος του kariera.gr Αλέξανδρος Φουρλής. Η εργασιακή εµπειρία πληρώνεται καλά στον κλάδο, ενώ για τις θέσεις χαµηλής εξειδίκευσης οι αµοιβές κινούνται στα επίπεδα των εκάστοτε συλλογικών συµβάσεων.

Το αντίθετο συμβαίνει στον χώρο των μηχανικών όπου παρατηρούμε υπερπροσφορά ατόμων που ψάχνουν για δουλειά σε σχέση με τις λιγοστές ευκαιρίες που υπάρχουν εκ μέρους των επιχειρήσεων. Από πλευράς σπουδών η πλειοψηφία των ατόμων που ζητούν εργασία έχουν ανώτατες σπουδές, ενώ ηλικιακά δεν εκπλήσσει το φαινόμενο της συγκέντρωσης των βιογραφικών από άτομα στις ηλικίες κάτω των 39 ετών.

Η αγορά εργασίας των δικηγόρων είναι δραματικά κορεσμένη και χειροτερεύει συνεχώς. Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση για εξειδικευμένους δικηγόρους στις νέες τεχνολογίες και στην οικονομία. Ωστόσο, πάντα θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για ικανούς, επίμονους δικηγόρους με σύγχρονες γνώσεις, επικοινωνιακές δεξιότητες και οικογενειακή ή φιλική υποστήριξη.

Για όλα τα επαγγέλματα των καλών τεχνών η κατάσταση χειροτερεύει περισσότερο. Πολλοί καλλιτέχνες απασχολούνται με ελάχιστη ή και μηδενική αμοιβή, ασκώντας και άλλες περιστασιακές ενασχολήσεις. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα για τους ηθοποιούς και λίγο καλύτερη για τους μουσικούς και τους χορευτές σε περιστασιακές εργασίες.

Η δημοσιογραφία έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλα τα επαγγέλματα. Εδώ οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται μαζικά και πολλά νέα παιδιά υποαπασχολούνται με ανύπαρκτες ή γλίσχρες αμοιβές και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Η κρίση έχει πλήξει επίσης και τον κλάδο της διαφήμισης.

Στην εκπαίδευση η γενικότερη εικόνα είναι επίσης πολύ αρνητική. Η υψηλή υπογεννητικότητα (η Ελληνίδα μητέρα γεννά ένα άτομο κατά μέσο όρο), η πληθώρα των αποφοίτων νηπιαγωγών, δασκάλων, εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την απότομη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης δεν επιτρέπει ελπίδες απορρόφησης στον ευρύτερο κλάδο. Αυτό αφορά και τη μέχρι πρόσφατα θετική κατάσταση στους δασκάλους. Οι μαθηματικοί και οι φυσικοί βρίσκουν διεξόδους σε ιδιαίτερα μαθήματα, στην πληροφορική, στην έρευνα, στη διοίκηση επιχειρήσεων. Οι γυμναστές και άτομα με καλή φυσική κατάσταση μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας και φύλαξης όπου εμφανίζεται αυξημένη ζήτηση λόγω της κατακόρυφης αύξησης της εγκληματικότητας. Οι απόφοιτοι θεωρητικών σπουδών (Φιλοσοφία, Φιλολογία, Θεολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Λαογραφία, Γεωγραφία, Εθνολογία, Ανθρωπολογία κ.λπ.) έχουν ανύπαρκτες προοπτικές, αλλά μπορούν πιο εύκολα απ’ ό,τι οι ομόλογοί τους σε στενά τεχνοκρατικές και κορεσμένες ειδικότητες (γιατροί, οδοντίατροι, μηχανολόγοι κ.λπ.) να στραφούν, με κατάλληλη μετεκπαίδευση, σε άλλα επαγγέλματα, όπως αυτά των δημοσίων σχέσεων, του τουρισμού, της διοίκησης επιχειρήσεων, ακόμα και της πληροφορικής. Σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό ισχύει για τους απόφοιτους Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας εφόσον μετεκπαιδευτούν στην οικονομία και τις τεχνολογίες.

Η στενή εξάρτηση του κλάδου από το ∆ηµόσιο (σ.σ. οι περισσότερες προσλήψεις αφορούν σε νοσοκοµεία κ.λπ.) αλλά και οι πιέσεις στον κλάδο του φαρµάκου (µειώσεις τιµών, απελευθέρωση επαγγέλµατος κ.λπ.) έχουν προκαλέσει µεγάλη αβεβαιότητα στον κλάδο, µε αποτέλεσµα να καταγράφεται ακόµη και µαζική «εξαγωγή µυαλών» στο εξωτερικό, τόσο προς τις ευρωπαϊκές αγορές όσο και προς τις χώρες του Κόλπου.

Στρέψτε λοιπόν το βλέμμα σας σε επαγγέλματα που έχουν ζήτηση και όχι απαραίτητα σε αυτά που ειδικεύεστε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ