Τι κρύβει το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο- Πώς απειλούνται όσοι αποχωρούν μετά το 2017

Τι κρύβει το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο- Πώς απειλούνται όσοι αποχωρούν μετά το 2017
Εφ' όπλου λόγχη βρίσκονται τα περιβόητα Ειδικά Μισθολόγια, δηλαδή ένστολοι, δικαστικοί κ.λπ., καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στα μισθολογικά τους κλιμάκια, στους εσωτερικούς συντελεστές υπολογισμού των βασικών τους μισθών αλλά πιθανότατα και στα επιδόματα τους.

Αυτό που έχει θορυβήσει περισσότερο από όλα τους περίπου 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου, που υπάγονται στα Ειδικά Μισθολόγια, είναι η προειδοποίηση του υπουργείου Οικονομικών ότι κάποιοι από αυτούς θα χάσουν την αυτονομία τους και θα υπαχθούν στις γενικές διατάξεις του νέου Ενιαίου Μισθολογίου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις αποδοχές τους.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες αλλά και το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί από το καλοκαίρι, τα Ειδικά Μισθολόγια θα υποστούν γενναίο lifting. Βασικός στόχος είναι ο εξορθολογισμός τους και ο περιορισμός του συνολικού αριθμού τους ήτοι να έχουν ειδική μισθολογική μεταχείριση πολύ λιγότεροι από τους 250.000 σημερινούς λειτουργούς. Κάποιοι θεωρούν, μάλιστα, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ «φωτογραφίζουν» ποιοι λειτουργοί θεωρούνται «σκληρός πυρήνας» του Δημοσίου και πρέπει να διατηρήσουν τη μισθολογική τους αυτονομία και ποιοι όχι.

Ειδικότερα, με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών και των συναρμόδιων υπουργείων, σχεδιάζεται:

• Η συγχώνευση των ειδικών μισθολογίων που αφορούν επαγγελματικές κατηγορίες με απολύτως παρεμφερή δραστηριότητα
• Η κατάργηση και ένταξη στο Ενιαίο Μισθολόγιο κατηγοριών με δομή μισθολογίου όμοια προς εκείνη του Ενιαίου

ΠΑΓΙΔΕΣ

Μετά από τον πόλεμο χαρακωμάτων στη Βουλή για το ποιος ωφελείται και ποιος όχι από τις αλλαγές στο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η ανίχνευση των γκρίζων ζωνών αρχίζει να αποκαλύπτει τις παγίδες, που μένει να αποσαφηνιστεί με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους αν πρόκειται για αστοχίες εκ παραδρομής ή χειρουργικές παρεμβάσεις εκ του πονηρού.

Αυτό που έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ είναι ότι μέσω του νέου Μισθολογίου έρχονται από το παράθυρο περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου! Με βάση το ισχύον πλαίσιο, όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 δεν έχουν να φοβούνται κάτι, καθώς οι συντάξεις τους θα υπολογιστούν με βάση το μισθό του Οκτωβρίου του 2011. Τι γίνεται, όμως, για όσους θα αποχωρούν από το 2017 και μετά;

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο Μισθολόγιο, οι υπάλληλοι θα ενταχθούν ως το τέλος του 2015 στα νέα μισθολογικά κλιμάκια κι έτσι θα μάθουν ποιοι είναι οι νέοι βασικοί μισθοί που τους αναλογούν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΑΔΕΔΥ, όσοι υπάλληλοι το 2011 είχαν συμπληρώσει 20 έτη υπηρεσίας, δηλαδή σήμερα έχουν κλείσει 25ετία, θα υπαχθούν σε κλιμάκια με χαμηλότερο βασικό μισθό από αυτό που έπαιρναν ως τώρα!

Μισθολογικά το πρόβλημα καλύπτεται μέσω της προσωπικής διαφοράς, καθώς οι εν λόγω υπάλληλοι θα συνεχίσουν να παίρνουν όσα έπαιρναν, ωστόσο προκύπτει μείζον θέμα με τον υπολογισμό της σύνταξης τους. Κι αυτό γιατί πολύ απλά στον συντάξιμο μισθό δεν λαμβάνεται υπόψιν η προσωπική διαφορά αλλά μόνο ο βασικός μισθός, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι ο νέος χαμηλότερος βασικός μισθός οδηγεί και σε χαμηλότερη σύνταξη!

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, αυτή τη στιγμή καταγράφονται τα εξής «αγκάθια» στο νέο Μισθολόγιο:

• Ο εισαγωγικός κατώτερος μισθός παραμένει ίδιος με το μισθολόγιο του 2011, αλλάζει όμως ο υπολογισμός των κλιμακίων, με αποτέλεσμα ο μισθός να μειώνεται σε όλες τις κατηγορίες (από 2 χρόνια προϋπηρεσίας και πάνω) σε σχέση με το μισθό που προέβλεπε για ίδια χρόνια υπηρεσίας το μισθολόγιο του 2011.
• Στα μισθολογικά κλιμάκια της μεγάλης πλειονότητας των υπαλλήλων (περίπου από 15 χρόνια υπηρεσίας και πάνω) θα υπάρχει και πραγματική μείωση έως και 200 ευρώ του βασικού μισθού σε σχέση με τις σημερινές «παγωμένες» αποδοχές. Το ποσό της διαφοράς θα το παίρνουν οι υπάλληλοι με την «προσωπική διαφορά», αλλά αυτό συνεπάγεται νέα μισθολογική καθήλωση αυτών των υπαλλήλων, μέχρι να φτάσει το ΜΚ τους να ξεπεράσει την «προσωπική διαφορά».
• Μετά την επανακατάταξη που θα γίνει στις 31/12/2015 οι μισθοί παγώνουν για δύο ακόμα χρόνια και όταν έρθει ο χρόνος της κατάταξης στο νέο κλιμάκιο η διετία 2016-2017 δεν υπολογίζεται
• Τα μισθολογικά κλιμάκια που προβλέπονται, 13 για τους Υ.Ε. και Δ.Ε. και 19 για τους Π.Ε. και Τ.Ε. με αλλαγή κλιμακίου ανά τριετία για τους πρώτους και διετία για τους δεύτερους σημαίνουν 40 χρόνια υπηρεσίας για να φτάσει κανείς στο καταληκτικό κλιμάκιο.

Ποιους αφορούν οι ενδεχόμενες αλλαγές

Ποιοι υπάγονται σήμερα στα Ειδικά Μισθολόγια και προετοιμάζονται για τις αλλαγές που έρχονται; Οι δικαστικοί λειτουργοί, το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι Ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, τα μέλη ΕΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων, τα μέλη ΔΕΠ των ΑΣΕΙ, τα μέλη ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ, τα μέλη ΕΠ- ΤΕΙ και ΕΔΙΠ, οι Ερευνητές σε Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα και ανεξάρτητα Ερευνητικά Ινστιτούτα, το ερευνητικό προσωπικό του ΚΕΠΕ, οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, το προσωπικό του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωμάτες, οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδας, το μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης καθώς και της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής, τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το διδακτικό προσωπικό των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, το διδακτικό προσωπικό των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ