Ανησυχητικά τα μηνύματα για την απασχόληση στην Ιταλία, λέει το ΔΝΤ

Ανησυχητικά τα μηνύματα για την απασχόληση στην Ιταλία, λέει το ΔΝΤ
Ανησυχητικά μηνύματα για την απασχόληση περιέχει η αναφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ιταλία στο πλαίσιο της έκθεσής του για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, για να μπορέσει η ανεργία στην Ιταλία να επιστρέψει στο 6% του 2007 -πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση- θα πρέπει να περάσουν άλλα 20 χρόνια.

Στην παρούσα φάση, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα ξεπερνά το 12%, ενώ εκείνη των νέων έχει υπερβεί το 41%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι η Ιταλία πρέπει παράλληλα να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και της δικαιοσύνης, ενώ στην έκθεση γίνεται σαφής αναφορά και στην ανάγκη περαιτέρω ευελιξίας στην αγορά της εργασίας και σε ενίσχυση του ανταγωνισμού στην διάθεση προϊόντων και στις υπηρεσίες.

Ωστόσο το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις αυτές «δεν λαμβάνουν υπόψη μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί», όπως αυτή που αφορά την εργασία και τη μείωση των σχετικών φόρων.

Η κυβέρνηση της Ρώμης υπενθυμίζει επίσης ότι βρίσκεται σε φάση εφαρμογής το σχέδιο που στοχεύει στην πιο αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι και τα στοιχεία των τελευταίων έξι μηνών για την απασχόληση είναι θετικότερα από τις μέχρι τώρα προσδοκίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ