Τι πρέπει να προσέξετε πριν υπογράψετε τη σύμβαση εργασίας

Τι πρέπει να προσέξετε πριν υπογράψετε τη σύμβαση εργασίας
Αφού καταθέσατε το βιογραφικό σας και περάσατε επιτυχώς τη συνέντευξη ήρθε επιτέλους η στιγμή να υπογράψετε την πολυπόθητη σύμβαση εργασίας.

Τι ανακούφιση… Αντίο αναζήτηση εργασίας! Μη βιάζεστε όμως! Είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες της σύμβασης ώστε να αξιολογήσετε σωστά την θέση εργασίας που σας προσφέρουν.

1. Δώστε προσοχή στα βασικά: επιβεβαιώστε ότι αναφέρεται σαφώς ο τρόπος αμοιβής σας (μισθός, ποσοστά επί των πωλήσεων ή άλλο) αλλά και η χρονική διάρκεια της σύμβασής σας (αορίστου χρόνου, για ένα ή δύο χρόνια κλπ), τη δοκιμαστική περίοδο (και τι περιλαμβάνει), τις ημέρες και το ωράριο εργασίας, τον άμεσο προϊστάμενο και γενικά την ιεραρχία της εταιρίας, τις υποχρεώσεις της θέσης εργασίας σας κλπ. Όλες αυτές οι παράμετροι και φυσικά ο μισθός και τα τυχόν μπόνους θα πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα στη σύμβασή σας.

2. Αξιολογήστε το μισθό που σας προσφέρουν: είναι χαμηλός ή υψηλός σε σχέση με άλλους επαγγελματίες που έχουν τα ίδια προσόντα και εμπειρία; Ρωτήστε συναδέλφους σας, προσπαθήστε να πάρετε πληροφορίες από άλλους που κατέχουν την ίδια θέση σε άλλες εταιρίες, δικτυωθείτε σε αντίστοιχους κύκλους ή καταφύγετε στο διαδίκτυο.

3. Λάβετε υπόψη τα ταξίδια: η θέση απαιτεί συνεχή ή περιστασιακά ταξίδια; Κάθε πότε; Θα σας πείραξε να ετοιμάζετε βαλίτσες 2-3 φορές το μήνα ή όχι; Οι προσωπικές σας υποχρεώσεις σας επιτρέπουν να ταξιδεύετε τόσο συχνά; Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε αυτόν τον παράγοντα προκειμένου να μην βρεθείτε σε δύσκολη θέση τόσο εσείς όσο και η οικογένειά σας.

4. Αξιολογήστε τις προοπτικές καριέρας: Έχετε συζητήσει με το διευθυντή σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές της θέσης σας; Η διοίκηση ή εσείς προβλέπετε ανάπτυξη που να σχετίζεται με τη θέση σας; Αν ψάχνετε για σταθερότητα και συνεχή ανάπτυξη βεβαιωθείτε ότι αποδεικνύετε την αξία σας και η καριέρα σας θα απογειωθεί.

5. Αξιολογήστε τις συνθήκες εργασίας: ένα υγιές περιβάλλον εργασίας έχει άμεση επίδραση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων και την παραμονή τους στην εταιρία. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι συμφωνούν ότι ένα τέτοιο περιβάλλον δημιουργείται από τον εργοδότη. Τα πιο σημαντικά στοιχεία ενός καλού περιβάλλοντος εργασίας είναι η σωστή εκπαίδευση, οι προοπτικές επαγγελματικής ανάπτυξης, τα κίνητρα (όπως επιπλέον άδειες, θέση για το αυτοκίνητο, ανταμοιβή για σπουδές), «χώρος» για πρωτοβουλίες και λήψη αποφάσεων και καλός χώρος εργασίας (επαρκής φωτισμός, άνετες καρέκλες, κουζίνα κλπ).

Δείτε ακόμη:

Αυτές τις 10 ερωτήσεις πρέπει να κάνετε στη συνέντευξη για να πάρετε σίγουρα τη θέση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ