Σκηνικό ύφεσης στην αγορά εργασίας - Απολύσεις και μπαράζ επιχειρησιακών συμβάσεων

Σκηνικό ύφεσης στην αγορά εργασίας - Απολύσεις και μπαράζ επιχειρησιακών συμβάσεων
Στεγνώνουν τα ταμεία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.


Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία αλλά και η μειωμένη κατανάλωση έχουν γίνει θηλιά στις επιχειρήσεις, οι οποίες τους τελευταίους μήνες (από την ανακοίνωση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών) έχουν βρεθεί με την πλάτη στο τοίχο.
Απολύσεις, νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, «πάγωμα» ακόμη και των μικρών αυξήσεων που προέβλεπαν να δώσουν στους εργαζόμενους τους για το 2015 είναι το σκηνικό που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας.
Αν και κανείς δεν μπορεί να διαβλέψει με ακρίβεια ποια θα είναι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, εντούτοις πολλά στελέχη επιχειρήσεων δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα.
«Τα ταμεία έχουν στερέψει, οι υποχρεώσεις τρέχουν η κατανάλωση συνεχώς μειώνεται και εμείς μέσα στους επόμενους μήνες θα είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε νέες περικοπές, προκειμένου να επιβιώσουμε», επισημαίνει στο fpress στέλεχος μεγάλου Ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα του λιανεμπορίου.
Σε μπαράζ απολύσεων (περί τους 200 εργαζομένους) ακούγεται ότι θα προχωρήσει ο Ομιλος ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται, το προσωπικό του Ομίλου ΑΝΤ1 σε όλα του τα τμήματα, αναμένεται να μειωθεί κατά διακόσια άτομα μέχρι τον Μάιο. Οι ίδιες διαρροές κάνουν λόγο για «δραματική» μείωση του δελτίου ειδήσεων, τόσο στην ώρα διάρκειας, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Κάτι, που αν ισχύει θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο ενημερωτικό τμήμα.
Η διοίκηση του Ομίλου φέρεται να υποστηρίζει ότι με τη νέα κυβέρνηση, ότι το μετεκλογικό τοπίο είναι «αβέβαιο και ρευστό», και ότι οι εκτιμήσεις για τα διαφημιστικά έσοδα του επόμενου διαστήματος είναι αρνητικές.
Σε μεταφορά της έδρας της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Βουλγαρία φαίνεται να προσανατολίζεται και ο μεγαλομέτοχος της Ιβάν Σαββίδης. Η απόφαση του αυτή φαίνεται να συνδέεται με τις επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των καπνοβιομηχανιών.
Να σημειωθεί ότι η ΣΕΚΑΠ έχει υπογράψει συμβόλαιο για την απόκτησης έκτασης 30 στρεμμάτων στην Βουλγαρία και η διοίκηση της φαίνεται να προωθεί σχέδιο μεταφοράς της παρα-γωγικής της δραστηριότητας στη γειτονική χώρα και να διατηρεί στις εγκαταστάσεις στη Ξάνθη μόνο αποθήκες και εμπορικές δραστηριότητες.
Σε μπαράζ μετατροπών σε ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών στα εργασιακά και της αύξησης του κατώτατου μισθού, καταγρά-φουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αλλά και της ΓΣΕΕ.
Με φόβο την απόλυση και τον εφιάλτη της ανεργίας καλούνται εκβιαστικά οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν ατομικές συμβάσεις μετατροπής βασικών όρων της εργασιακής σχέσης, όπως περικοπή ωρών εργασίας με ανάλογη ή μεγαλύτερη περικοπή αποδοχών.
Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, αυτές οι «ατομικές συμφωνίες» που επιβάλλονται από τον εργοδότη έχουν εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για τον εργαζόμενο, αφού ουσιαστικά μετατρέπουν τη μόνιμη, αορίστου χρόνου απασχόληση σε μερική ή σε «εκ περιτροπής» εργασία και οδηγούν στην απώλεια κατοχυρωμένων εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Το βασικό χαρακτηριστικό των περισσότερων «ατομικών συμφωνιών» είναι ότι δεν αναφέρεται ρητά η ημερομηνία λήξης τους και της αυτοδίκαιης και χωρίς άλλους όρους επαναφοράς στο πρότερο καθεστώς της εργασιακής σχέσης.
Την ίδια στιγμή, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, κυριαρχούν στην αγορά εργασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμα και αυτές τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Χωρίς να μπορεί να γίνει απόλυτη καταγραφή του συνόλου των ατομικών συμβάσεων, υπολογίζεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των ατομικών συμβάσεων, προκαλούν μετατροπή της εργασιακής σχέσης, από πλήρους απασχόλησης, σε μερικής ή εκ περιτροπής.
Τέλος τα «σχέδια» ή τις υποσχέσεις τους για μικρές αυξήσεις μέσα στο 2015 παίρνουν πίσω οι επιχειρήσεις, επικαλούμενες δυσμενείς αλλαγές στην ελληνική οικονομία.
Μεγάλη εταιρία που δραστηριοποιείται στο κλάδο του εμπορίου και η οποία είχε υποσχεθεί αυξήσεις της τάξης του 2% στους μισθούς μέσα στο 2015, ενημέρωσε τους εργαζόμενους με email «να μην περιμένουν αλλαγές στον μισθό τους», τουλάχιστον προς τα πάνω!

Δείτε πόσο αυξήθηκαν οι άνεργοι ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ