Εξετάζεται η μείωση του προστίμου των 10.550 ευρώ για την αδήλωτη εργασία

Εξετάζεται η μείωση του προστίμου των 10.550 ευρώ για την αδήλωτη εργασία
Τη μείωση του προστίμου των 10.550 ευρώ για την αδήλωτη εργασία εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με θέμα την απλούστευση των διαδικασιών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Ο απερχόμενος ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ ανέφερε ότι η επιθεώρηση εργασίας εισπράττει μόνο το 25% των προστίμων που επιβάλλονται για ανασφάλιστη εργασία, ενώ το υπόλοιπο 75% των προστίμων ακολουθεί τη διαδικασία της είσπραξης των δημοσίων εσόδων από την εφορία ή και μέσω της δικαστικής οδού.

Ειδικότερα ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του ΣΕΠΕ που έχει ως στόχο τον εντοπισμό και τον έλεγχο των εργασιακών παραβάσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζεται η κλιμακωτή μείωση του προστίμου για ανασφάλιστη εργασία, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, τον αριθμό των απασχολουμένων, τον τζίρο αλλά και την παραβατικότητα της επιχείρησης.

Όπως έγινε γνωστό το 2014 υπήρξαν 13.840 υποθέσεις εργαζομένων για περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων όπου οι 6.700 επιλύθηκαν εξωδικαστικά ενώ απο την επίλυση αυτή οι εργοδότες απέδωσαν τα δεδουλευμένα ύψους 15 εκατ ευρώ στους εργαζόμενους.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την επέκταση της μετενέργειας από τους τρεις μήνες που είναι σήμερα στους έξι μήνες, την επεκτασιμότητα των συμβάσεων, την επαναφορά του ορίου των ομαδικών απολύσεων καθώς και του ύψους των αποζημιώσεών σε περίπτωση απόλυσης, στα προ του μνημονίου επίπεδα.

Για το θέμα αυτό θα γίνει αύριο Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας η έκτη σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Όσο αφορά τον κατώτατο μισθό η επαναφορά του θα γίνει σε δύο ή τρεις φάσεις σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ