Κοντά στους Έλληνες που αναζητούν εργασία στη Γερμανία

Κοντά στους Έλληνες που αναζητούν εργασία στη Γερμανία
Η φετινή τελετή απονομής των «Μεταλλίων Ενσωμάτωσης» στις 12 Νοεμβρίου στην έδρα της Καγκελαρίας στο Βερολίνο είχε και ελληνικό στοιχείο.

Η υφυπουργός Αϊντάν Οζογκιούζ, εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για ζητήματα μετανάστευσης και ενσωμάτωσης, τίμησε οκτώ γερμανούς πολίτες για την ενεργό και εθελοντική δράση τους μέσω φορέων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που στηρίζουν ανθρώπους με μεταναστευτικό υπόβαθρο, συμβάλλοντας έτσι στην αρμονική συνύπαρξη στη Γερμανία. Στο επίκεντρο των βραβείων, που απονέμονται από το 2010, βρέθηκαν φέτος άνθρωποι με ιδιαίτερη προσφορά στον χώρο της εκπαίδευσης.
«Μετάλλια ενσωμάτωσης» με ελληνικό χρώμα
«Αναγνώριση της εθελοντικής μου εργασίας και των δραστηριοτήτων του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW)», χαρακτήρισε την τιμητική διάκριση προς το πρόσωπό του ο Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, αντιπρόεδρος και συνιδρυτής (το 1993) του DHW. Ο 57χρονος γιατρός-ακτινολόγος από την Κολωνία έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας που λαμβάνει τη συγκεκριμένη διάκριση. Όπως υπογράμμισε στην Deutsche Welle, ο DHW αναγνωρίζεται ως «φωνή και φορέας εκπροσώπησης των ελλήνων επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και στελεχών σε μεγάλες εταιρείες στη Γερμανία».
Η ραγδαία αλλαγή δεδομένων που επέφερε το ξέσπασμα και η όξυνση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα οδηγεί και τον DHW σε επανακαθορισμό προτεραιοτήτων. «Λόγω της κρίσης καλούμαστε να παίξουμε κάποιο ρόλο και στην απορρόφηση Ελλήνων που έρχονται στη Γερμανία προς αναζήτηση εργασίας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις που υπάρχουν στη Γερμανία, να τις οργανώσουμε ακόμη καλύτερα, να εμβαθύνουμε το δίκτυο που υπάρχει, ούτως ώστε να είναι σε θέση και αυτές (σ.σ. οι επιχειρήσεις) σε μεγάλο βαθμό να απορροφήσουν αυτόν τον κόσμο που έρχεται από την Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Κοτσαμπόπουλος.
Με «έκπληξη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην Deutsche Welle, υποδέχθηκε η Δανάη Χριστοδούλου την είδηση της βράβευσής της για την εθελοντική της δράση υπέρ των προσφύγων -κατά κύριο λόγο παιδιών και νέων. Όπως διευκρίνισε η ελληνικής καταγωγής παιδαγωγός, το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί μία περιοριστική πολιτική έναντι των προσφύγων, η οποία δεν συνάδει με το έργο που προσφέρουν η ίδια και οι συνεργάτες της, καθιστά ένα τέτοιο βραβείο απρόσμενο.
Όπως τόνισε η ίδια, παρέλαβε το μετάλλιο εκπροσωπώντας όλα τα μέλη του μη κερδοσκοπικού συλλόγου amikeco, ο οποίος συγχωνεύθηκε προσφάτως με την πρωτοβουλία υποδοχής προσφύγων Lüneburger Willkommensinitiative. Σε αυτό το πλαίσιο 50 εθελοντές στηρίζουν ενεργά σε καθημερινή βάση τους περίπου 250 πρόσφυγες που ζουν σήμερα στο Λύνεμπουργκ. Σκοπός τους είναι να σπάσουν τον κλοιό της απομόνωσης των προσφύγων, ώστε να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας και «όχι απλά να ενσωματωθούν» σε αυτήν.
Η ενασχόλησή της με τα ζητήματα που αφορούν τους πρόσφυγες ξεκίνησε προ επταετίας, όταν ως φοιτήτρια άρχισε να προσφέρει διδακτική στήριξη στο κατάλυμα προσφύγων του Λύνεμπουργκ της Κάτω Σαξονίας. Το 2010 ίδρυσε μαζί με φίλους τον σύλλογο amikeco, του οποίου είναι σήμερα πρόεδρος. Όπως υπογράμμισε η 25χρονη δασκάλα, «με αυτό το μετάλλιο θέλουμε να παρακινήσουμε και άλλους ανθρώπους να ιδρύσουν παρόμοιες οργανώσεις, πρωτοβουλίες ή να δραστηριοποιηθούν ατομικά σε αυτό το πεδίο. Όχι απαραίτητα επί τόπου, αλλά και ενημερώνοντας ανθρώπους, ασχολούμενοι με το γεγονός ότι αρκετές χιλιάδες ανθρώπων πνίγηκαν και φέτος στη Μεσόγειο και κοντά στις ελληνικές ακτές, είτε απωθήθηκαν από την Frontex, είτε διώκονται στην Ελλάδα και αλλού. Προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση και σε τελική ανάλυση να ενισχυθεί το αίσθημα ανθρωπιάς στα κεφάλια των ανθρώπων».

DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ