Το επικρατέστερο σενάριο για τους μισθούς στο δημόσιο

Το επικρατέστερο σενάριο για τους μισθούς στο δημόσιο
«Κανένας δημόσιος υπάλληλος σήμερα δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού, με εξαίρεση ενδεχομένως αυτούς που απολαμβάνουν την προσωπική διαφορά σε σχέση με τους συναδέλφους τους, επειδή οι αποδοχές τους δεν προσαρμόστηκαν πλήρως όταν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο» διασαφήνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Το μισθολόγιο στο Δημόσιο είναι εξαιρετικά συμπιεσμένο. Μπαίνουν οι υπάλληλοι με υψηλούς μισθούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και βγαίνουν με χαμηλούς μισθούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να συζητήσουμε νηφάλια για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό... Πρέπει να υπάρχει ένας καινούργιος εισαγωγικός μισθός μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους μόνο για μια διετή δοκιμαστική περίοδο, που προβλέπεται και σήμερα από τον υπαλληλικό κώδικα, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη» υπογράμμισε ο υπουργός.

Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε διάλογο για το Δημόσιο, κι όχι συζήτηση με «κραυγές», «διαρροές» ή «δημοσιεύματα». Συμπλήρωσε πάντως ότι «ο έλεγχος των πλαστών πιστοποιητικών και των παράνομων μονιμοποιήσεων μέσω των μετατροπών συμβάσεων θα συνεχιστεί και το 2015». Ο κ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως πρόκειται για ένα «σαφώς διχασμένο κόμμα», καθότι, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα πτέρυγες που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει αν επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη..

Δημόσιο: Τι αλλάζει

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται μειώσεις από 2% έως 12% για περισσότερους από 600.000 δημοσίου υπαλλήλους με τον βασικό μισθό να πέφτει στα 680 ευρώ.
Παράλληλα, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όσοι έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές θα περιμένουν την ανακοίνωση των νέων ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν, για να δουν νέες αυξημένες αποδοχές.
Ο υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θα διορίζεται, θα αμείβεται με 680 ευρώ το μήνα, από τα 780 ευρώ που έπαιρνε σήμερα. Κάτι που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ), καθώς στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.

Η δεύτερη αλλαγή στο μισθολόγιο του δημοσίου είναι να αυξηθεί η διαφορά αποδοχών ανάμεσα στους απόφοιτους Λυκείου και τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις διοικητικές θέσεις, αλλά και σε καθηγητές, πανεπιστημιακούς, δάσκαλους και γιατρούς του ΕΣΥ, κάτι που αποτελεί οδηγία της Τρόικα. Για αυτό το λόγο, στο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπεται και μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων.

Σύμφωνα με το «Βήμα», η κατηγορία αυτή θα είναι πέραν της σημερινής κατάταξης των εργαζομένων σε υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής. Σε αυτή την κατηγορία προβλέπονται αυξημένες αμοιβές ανάλογα με τη θέση που θα τοποθετούνται.

Ανάμεσα στα δεκάδες σενάρια που έχουν επεξεργαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χρήστος Σταϊκούρας, το επικρατέστερο σύμφωνα με την εφημερίδα, το οποίο έχει την έγκριση των δανειστών, προβλέπει:
Μείωση βασικού μισθού για τους εργαζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 680 ευρώ. Αυτόματα συμπαρασύρονται προς τα κάτω και οι αμοιβές των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα.
Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι μειώσεις θα είναι της τάξεως του 4%, δηλαδή ο μισθός μειώνεται στα 996 ευρώ (από 1.037 σήμερα). Για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μείωση 2%, ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 1.070 ευρώ (από 1.092 σήμερα).
Προβλέπεται ειδικό μισθολόγιο για δάσκαλους και καθηγητές.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Εν τω μεταξύ παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που διαμαρτύρονται για την ανάκληση του διορισμού 27 εργαζομένων στον πρώην δήμο Δραπετσώνας. Οι απολύσεις γίνονται με βάση πόρισμα του ΑΣΕΠ του 2011, σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκαν παρατυπίες στον πρώην δήμο Δραπετσώνας όσον αφορά στην εφαρμογή το ΠΔ 164/2004 (Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου). Ο έλεγχος είχε ξεκινήσει το 2009 ύστερα από καταγγελίες για «παρατυπίες» όσον αφορά στη νομιμοποίηση των 27 εργαζομένων, από τους οποίους οι 15 είναι ΑΜΕΑ.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξαγγέλλει κινητοποιήσεις, διότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση απολύσεων με βάση τον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Συγχρόνως, καλεί το υπουργείο Εσωτερικών «να παρέμβει άμεσα προκειμένου να σταματήσει κάθε διαδικασία που θα οδηγήσει στην απόλυση των εργαζομένων και στη διάλυση των υπηρεσιών του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας». Επίσης, καλεί την ΚΕΔΕ «να πάρει άμεσα θέση και να πάψει να στρουθοκαμηλίζει διευκολύνοντας το έργο της συγκυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη ενόψει των εκλογικών διεργασιών». Και συμπαρατάσσεται με το Σύλλογο Εργαζομένων δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας που «βρίσκονται σε κινητοποιήσεις-καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΑΣΕΠ και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης». Σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων προχωρά σε γενική κατάληψη των υπηρεσιών του δήμου και σε γενική συνέλευση, ενώ συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ