To σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων

To σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων
Γενναίο κούρεμα σε οφειλές από δάνεια και ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία φέρνει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες στην Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Στα 18 άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπονται διαδικασίες εξπρές τόσο για την ρύθμιση οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με τζίρο ως 900.000 ευρώ), αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων.
Της Έφης Καραγεώργου.
Ο νέος νόμος έρχεται να δώσει ανάσα σε σχεδόν 100.000 μικρομεσαίους εμπόρους και επιχειρηματίες καθώς και σε περίπου 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις. Και συνολικά οι οφειλές τους από «κόκκινα» δάνεια υπερβαίνουν σήμερα τα 40δις ευρώ.Με τις ρυθμίσεις όλεςοι οφειλές «κουρεύονται».
Οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε κούρεμα και πάνω από 50% της οφειλής. Και το ρυθμισμένο δάνειο μπορεί να αποπληρωθεί σε διάστημα τουλάχιστον 10 ετών.
Κούρεμα προβλέπεται και για ταχρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αφού διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις και ο οφειλέτης μπορείνα αποπληρώσει σε διάστημα 120 μηνών. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που διαγράφονται αφορούν την περίοδο της κρίσης και συγκεκριμένα από το 2010 και μετά.
Σε ότι αφορά τώρα τη ρύθμιση των οφειλών μεγάλων επιχειρήσεων, οι διαγραφές των προστίμων και προσαυξήσεων (εφορίες- ταμεία), αλλά και το «κούρεμα» του δανείου θα εγκρίνεται με δικαστική απόφαση που θα εκδίδεται άμεσα. Και αυτό για να μην υπάρχειφόβος ο δημόσιος υπάλληλος που θα υπογράψει τη διαγραφή του προστίμου να κατηγορηθεί για απιστία.
Παράλληλαγια εκείνους που θα ρυθμιστούν σταματούναυτόματα τα όποια διωκτικά μέτρα, ενώ θαμπορούν και πάλι να εκδίδουν επιταγές.
Ακόμαμε το νομοσχέδιο καθορίζεται νέο «άρθρο 99» (πτωχευτικό δίκαιο), το οποίο προβλέπεισύντομες διαδικασίες εκκαθάρισης των επιχειρήσεων.
Σημειώνουμε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει φορολογικά κίνητρα για τις τράπεζες, ώστε να προχωρήσουν σε «κούρεμα» των δανείων (σσ στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις υπάγονταιμόνο όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 180 μέρες και πάνω), και χωρίς να χρειαστούνμεγάλες κεφαλαιακές ενέσεις.
Για τα ρυθμισμένα -και «κουρεμένα»- δάνεια η διάρκεια αποπληρωμής είναι τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ προβλέπεται 12μηνη περίοδος χάριτος και χαμηλό επιτόκιο για τα 2 πρώτα έτη.

Το φορολογικό κίνητρο για τις τράπεζες είναι ότι θα μπορούν να αποσβέσουν σε διάστημα 20ετίας τμήμα της «ζημιάς» από το «κούρεμα» των οφειλών. Σε κάθε περίπτωσηη φοροαπαλλαγή (για την τράπεζα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της συνολικής οφειλής του οφειλέτη (ακόμα και αν το πιστωτικό ίδρυμα κούρεμα το δάνειο πχ κατά 60%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ