Στα θρανία και πάλι ...έστω για επαγγελματική πιστοποίηση

Στα θρανία και πάλι ...έστω για επαγγελματική πιστοποίηση
Περίπου 1,5 εκατομ. νέοι μεταξύ 25 και 35 ετών δεν έχουν καμία πιστοποίηση επαγγελματικής εκπαίδευσης και συνεπώς μια καλή δουλειά. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τον αριθμό τους στο μισό ως το 2015.

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που η Εύα Κιράι κάθισε για τελευταία φορά στα θρανία, γράφει η DW. Τώρα η 32χρονη επιστρέφει στις σχολικές τάξεις μαζί με άλλα 22 άτομα. Θέλει να ειδικευθεί ως λογίστρια σε βιομηχανικές επιχειρήσεις παρά την ηλικία της. Οι περισσότεροι συνομήλικοί της διαθέτουν ήδη πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία. Η ίδια δεν θεωρεί πάντως πως άργησε να ξεκινήσει:
«Να αργήσεις να ξεκινήσεις σημαίνει πως δεν έκανες τίποτα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Δεν ισχύει όμως για μένα αυτό. Εγώ συνέλεξα εμπειρία στο εξωτερικό. Τώρα αυτό που μου λείπει είναι ένα κανονικό πτυχίο».
Οι πόρτες στη γερμανική αγορά εργασίας ανοίγουν σε αυτούς που διαθέτουν είτε ένα πτυχίο ή πιστοποίηση επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η Εύα Κιράι δεν διέθετε τίποτα από τα δύο μέχρι σήμερα. Αυτό ακριβώς ήταν το πρόβλημα. Στο παρελθόν είχε ξεκινήσει να σπουδάζει αμερικανική και γερμανική φιλολογία καθώς και φιλοσοφία. Δεν τελείωσε τις σπουδές της και άρχισε να εργάζεται σε διάφορα τηλεφωνικά κέντρα στο εξωτερικό καταφέρνοντας πάντως έτσι να συλλέξει πολύτιμες εμπειρίες.

Ποτέ δεν είναι αργά για μάθηση
Το γερμανικό Ίδρυμα Εργασίας ξεκινάει τώρα ένα πιλοτικό πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους που σε μεγαλύτερη ηλικία θέλουν να πάρουν ένα πτυχίο. Από το 2013 περισσότεροι από 32.000 νέοι άνθρωποι πήραν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στόχος είναι να δοθεί κίνητρο σε αλλά 70.000 άτομα ώστε να ξεκινήσουν μια επαγγελματική εκπαίδευση σε επιχειρήσεις.
Η Κέρστιν Κορς, επικεφαλής της εταιρείας Comhardt, η οποία ασχολείται με την εκπαίδευση λέει σχετικά: «Όσοι παίρνουν μέρος δεν σπουδάζουν τρία ή τρεισήμισι χρόνια αλλά σπουδάζουν 24 ή 27 μήνες και η δεύτερη διαφορά είναι ότι δεν πηγαίνουν σε επαγγελματικά σχολεία, αλλά τους αναλαμβάνουν ειδικοί εκπαιδευτικοί φορείς».
Ένας δύσκολος δρόμος που υπόσχεται επιτυχία

Το λογότυπο του Ιδρύματος Εργασίας
Η Εύα Κιράι εκπαιδεύεται τώρα με συνομήλικούς της. Μισό χρόνο κάνει θεωρητικά μαθήματα και στη συνέχεια εναλλάσσονται τα θεωρητικά με τα πρακτικά μαθήματα ανά εβδομάδα. Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επισημαίνει ο Ματίας Κρίσταν:
«Σε τελική ανάλυση υπάρχουν οικονομικά πλεονεκτήματα. Οι επιχειρήσεις εξοικονομούν τα χρήματα που θα έδιναν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Αυτό είναι σημαντικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και κάτι πολύ σημαντικό: οι νέοι άνθρωποι από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα βρίσκονται υπό εποπτεία».
Αρχικά υπάρχει μια φάση προεπιλογής των συμμετεχόντων. Τέσσερεις μέρες κατ' επιλογήν σεμινάριο και στη συνέχεια τρεις μήνες προετοιμασία. Δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Υπάρχουν συχνά σκωπτικά σχόλια ακόμα και από φίλους όπως λέει η Εύα Κιράι για το γεγονός ότι κάνουν ένα νέο ξεκίνημα τόσο αργά. Ωστόσο η 32χρονη έχει στόχο να καταφέρει μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 να ανήκει στην πιλοτική ομάδα που ακολούθησε το καινούργιο αυτό πρόγραμμα του Ιδρύματος Εργασίας με στόχο να βρει μια καλύτερη δουλειά, η οποία θα της δίνει μια προοπτική.

ΠΗΓΗ DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ