ΣτΕ: Οχι σε προσφυγή ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατά μαζικών απολύσεων

ΣτΕ: Οχι σε προσφυγή ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατά μαζικών απολύσεων
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε, κατά πλειοψηφία, ως απαράδεκτη την προσφυγή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) που ζητούσε να ακυρωθεί η εγκύκλιος του πρώην υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που έδινε την δυνατότητα να απολύουν μαζικά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και να μειώσουν δραματικά το ποσό των αποζημιώσεων.

Η Ομοσπονδία υποστήριζε ότι η εκτέλεση της εγκυκλίου θα έχει ως συνέπεια τις απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο χωρίς να χρειάζεται αναφορά (ενώ η μέχρι τώρα νομοθεσία προέβλεπε απολύσεις για ρητά κατονομαζόμενους λόγους), με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν ένα χρόνο περίπου η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 380/2013 απόφασή της είχε κάνει δεκτή την αίτηση της ΟΙΕΛΕ και είχε αναστείλει προσωρινά την επίμαχη εγκύκλιο.

Τώρα το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2633/2014 απόφασή του απέρριψε κατά πλειοψηφία την αίτηση της ΟΙΕΛΕ, κρίνοντας ότι οι ερμηνευτικοί εγκύκλιοι, όπως είναι η επίμαχος του υπουργού Παιδείας, δεν μπορούν να προσβληθούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Ακόμα, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι οι πιθανές αρνητικές συνέπειες σε βάρος των εκπαιδευτικών προέρχονται από την εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι από την επίμαχη ερμηνευτική εγκύκλιο.

Αντίθετα η μειοψηφία έκρινε ότι η επίμαχη εγκύκλιος εισάγει νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου με τις οποίες καταργούνται οι διατάξεις περί απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και κατά συνέπεια μπορεί η εγκύκλιος να ελεγχθεί από το ΣτΕ. Ακόμη, η μειοψηφία χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την εγκύκλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ