Υπογράφεται κλαδική σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις

Υπογράφεται κλαδική σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις
Μέχρι και το 2008, δεν θα διαβάζατε ποτέ τέτοιο τίτλο σε δημοσίευμα. Φτάσαμε όμως στο σημείο να γίνεται είδηση το γεγονός ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών αλλά θα γίνουν έστω και κάποιες μικρές αυξήσεις.

Της Έφης Καραγεώργου.

Τα «καλά νέα» από το μέτωπο των κλαδικών συμβάσεων εργασίας έρχονται από τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.Το σωματείο τους υπογράφει σήμερα με την Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων κλαδική σύμβαση που προβλέπει «πάγωμα» των μισθών για το 2014 και αύξηση 1% το 2015.«Ο τουρισμός πρώτος αποδίδει κοινωνικό μέρισμα» δηλώνει στοFpress.grο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Ρέτσος.

Αναμφίβολα η υπογραφή έστω και της πενιχρής αύξησης του 1%, στέλνει ένα αισιόδοξη μήνυμα, ότι ενδεχομένως η αναιμική ανάπτυξη θα κάνει την εμφάνιση της.Συγκεκριμένα, ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συμφωνία για νέα κλαδική σύμβαση, διάρκειας 2 ετών. Όπως αναφέραμε οι αποδοχές παραμένουν παγωμένες για το 2014 και θα αυξηθούν 1% το 2015.Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Προύντζο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων: αυτή η συμβολική αύξηση του 1% έχει την δική της αξία, αφού δίνει ελπίδα και σε άλλους κλάδους ότι μπορούν να συμφωνήσουν για να διατηρηθούν οι συλλογικές ρυθμίσεις.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είχαν υπογράψει μειώσεις μισθών 15% τον Ιούλιο του 2012 με συλλογική σύμβαση που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Με την αύξηση του 1% που θα υπολογιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, οι βασικοί μισθοί (εκτός από επιδόματα) θα διαμορφώνονται ως εξής :

· Α κατηγορία (ρεσεψιονίστ, μάγειροι Α κλπ) 830,18 ευρώ

· Β κατηγορία (σερβιτόρος κ.α.) 812,67 ευρώ

· Γ κατηγορία (καμαριέρα, βοηθός σερβιτόρου κ.α.) 796,58 ευρώ

· Δ κατηγορία (πλύντης, λαντζέρης κ.α.) 761,23 ευρώ

Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, πέτυχαν φέτος αυξημένες πληρότητες, ενώ ο τζίρος τους πήρε σημαντική ανάσα και από την επιμήκυνση της σεζόν, καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς παρέμειναν ανοικτά μέχρι τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

Για το 2014 έχουν σχεδόν κλείσει όλα τα πακέτα μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ενώ ειδικά τα ξενοδοχεία της Αθήνας, αναμένεται να γράψουν υψηλές πληρότητες το πρώτο εξάμηνο λόγω της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ